zawartość procentowa

juliX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 30 lis 2008, o 12:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: myślami w Chinach
Podziękował: 6 razy

zawartość procentowa

Post autor: juliX »

mam takie zadanie:

Oblicz zawartość procentową (% masowy) metali w soli glauberskiej i soli gorzkiej

wzór na sól glauberską to mam taki:
\(\displaystyle{ Na _{2}SO _{4} \cdot 10 H _{2} O}\)
a na gorzką:
\(\displaystyle{ MgSO _{4} \cdot 7 H _{2} O}\)

ktoś mógłby zrobić?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

zawartość procentowa

Post autor: loitzl9006 »

metale to Na i Mg
pozostałe to niemetale

czyli

na przykładzie soli gorzkiej

liczymy masę Mg w związku
i masę całego związku

potem dzielimy masę Mg w związku przez masę całego związku

masa Mg = 24u
masa Związku = mMg + mS + 11mO + 14mH = 24 + 32 + 11*16 + 14 = 56 + 176 + 14 = 246u

% masowy Mg = \(\displaystyle{ \frac{mMg}{mZwiazku}}\) * 100% = \(\displaystyle{ \frac{24}{246}}\) * 100% \(\displaystyle{ \approx 9,76 \%}\)

analogicznie z solą glauberską.
ODPOWIEDZ