Reakcja fotosyntezy
Reakcja fotosyntezy
Oblicz jaka objętość \(\displaystyle{ O _{2}}\) powstanie w wyniku reakcji fotosyntezy (warunki normalne), gdy jednocześnie powstało 1,8 kg glukozy.
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
Reakcja fotosyntezy
1. Zapisz równanie reakcji.
2. M glukozy=180 g/mol
180g - 6*22,4dm3 O2
1800g - V O2
VO2=\(\displaystyle{ \frac{1800g \cdot 6 \cdot 22,4 dm^3}{180g}=1344 dm^3}\)
2. M glukozy=180 g/mol
180g - 6*22,4dm3 O2
1800g - V O2
VO2=\(\displaystyle{ \frac{1800g \cdot 6 \cdot 22,4 dm^3}{180g}=1344 dm^3}\)