Witam.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, bo nie mam zielonego pojęcia o co tutaj chodzi.
Podejrzewam, że zadanie jest banalne, ale ja nie miałem ani jednej lekcji na ten temat i w ogóle musiałem się najpierw domyślić, że to zadanie jest powiązane z reakcją jądrową.
Zadanie.
Jaką cząstką jest element X, pojawiający się w procesie łańcuchowym, który przedstawia schemat: (odp. uzasadnij)
\(\displaystyle{ X+ \frac{235}{92} U \rightarrow \frac{141}{56}Ba+ \frac{92}{36}Kr+X+X+X}\)
Bardzo prosze o pomoc.
Oczywiście jeśli komuś chciałoby się to zadanie oprócz rozwiązania wytłumaczyć to byłbym naprawdę wdzięczny.
Te ułamki przed np. U to na górze liczba masowa pierwistka, a pod spodem liczba atomowa (nie wiedziałem, jak inaczej to zapisać)/
reakcja jądrowa (chyba)
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
reakcja jądrowa (chyba)
Zauważ, że musi być zachowana zasada liczby nukleonów. Czyli liczby masowe i atomowe po obu stronach muszą być równe.
Liczba masowa - A, liczba atomowa - Z
\(\displaystyle{ A+235=141+92+3A}\)
\(\displaystyle{ A+235=233+3A}\)
\(\displaystyle{ -2A=-2}\)
\(\displaystyle{ A=1}\)
\(\displaystyle{ Z+92=56+36+3Z}\)
\(\displaystyle{ Z+92=92+3Z}\)
\(\displaystyle{ Z=0}\)
Czyli jest to neutron \(\displaystyle{ {1 \choose 0}n}\)
Oczywiście można było się domyślić, że to będzie neutron, bo zazwyczaj bombarduje się neutronami Ale tak masz fajny schemat do liczenia podobnych reakcji.
Liczba masowa - A, liczba atomowa - Z
\(\displaystyle{ A+235=141+92+3A}\)
\(\displaystyle{ A+235=233+3A}\)
\(\displaystyle{ -2A=-2}\)
\(\displaystyle{ A=1}\)
\(\displaystyle{ Z+92=56+36+3Z}\)
\(\displaystyle{ Z+92=92+3Z}\)
\(\displaystyle{ Z=0}\)
Czyli jest to neutron \(\displaystyle{ {1 \choose 0}n}\)
Oczywiście można było się domyślić, że to będzie neutron, bo zazwyczaj bombarduje się neutronami Ale tak masz fajny schemat do liczenia podobnych reakcji.
reakcja jądrowa (chyba)
Ok, dzięki! Bardzo fajnie to wszystko rozpisałeś i już rozumiem o co chodzi w tego typu zadaniach.