Rozcieńczanie roztworu - sprawdzenie rozwiązania

Quentin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 16 lut 2009, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 50 razy

Rozcieńczanie roztworu - sprawdzenie rozwiązania

Post autor: Quentin »

Witam!

Jutro odpowiadam z chemii co zaważy ostatecznie na mojej ocenie na koniec roku, więc powtarzam zadania o rozcieńczaniu i zatężaniu. Na zadanie domowe miałem takie oto zadanie. Bardzo proszę o sprawdzenie go - z góry wielkie dzięki za pomoc Bardzo mi na tym zależy
Oblicz ile gramów wody należy dodać do 400g 20% roztworu aby otrzymać roztwór 15%.
Oto moje rozwiązanie:

-------------------------------------------------------------------------------------------

Dane:

\(\displaystyle{ Cp_{1} = 20%}\)
\(\displaystyle{ Cp_{2} = 15%}\)
\(\displaystyle{ mr_{1} = 400g}\)

Szukane:

\(\displaystyle{ mH_{2}O - ?}\)
\(\displaystyle{ ms - ?}\)
\(\displaystyle{ mr_{2} - ?}\)

Rozwiązanie:

Na początek wyliczamy masę substancji rozpuszczonej:

\(\displaystyle{ Cp = \frac {ms} {mr} \cdot 100%}\)
\(\displaystyle{ ms = \frac{Cp \cdot mr}{100%}}\)
\(\displaystyle{ ms = \frac{20% \cdot 400g}{100%}}\)
\(\displaystyle{ ms = 80g}\)

Masa substancji rozpuszczonej się nie zmieniła, więc:

\(\displaystyle{ ms_{2} = ms_{1}}\)

Teraz obliczamy masę drugiego roztworu, tego 15%:

\(\displaystyle{ mr_{2} = \frac{ms \cdot 100%{Cp}}\)
\(\displaystyle{ mr_{2} = \frac{80g \cdot 100%}{15%}}\)
\(\displaystyle{ mr_{2} = 1600g}\)

(I teraz nie wiem czy to dobrze robię...)

Jeżeli w od \(\displaystyle{ mr_{2}}\) odejmiemy masę substancji rozpuszczonej - wyjdzie nam masa rozpuszczalnika. W tym przypadku wody.
To samo z \(\displaystyle{ mr_{1}}\).

\(\displaystyle{ mr_{2}:}\)
1600g - 80g = 1520g

\(\displaystyle{ mr_{1}:}\)
400g - 80g = 320g

Różnica:
1520g - 320g = 1200g

Odp.: Należy dodać do roztworu 1200g wody.


PS. Także wielkie dzięki za pomoc
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozcieńczanie roztworu - sprawdzenie rozwiązania

Post autor: anna_ »

Na chemii niestety się nie znam, ale logicznie rzecz biorąc, jeżeli dolejesz trzykrotnie więcej wody niż ilośc roztworu, to stężenie zmaleje dużo więcej niż tylko o 5%.

Matematycznie rozwiązanie wyglądałoby tak:
\(\displaystyle{ 0,20 \cdot 400=0,15\cdot(x+400)}\)

Poza tym tu masz błąd
Quentin pisze: Teraz obliczamy masę drugiego roztworu, tego 15%:

\(\displaystyle{ mr_{2} = \frac{ms \cdot 100\%}{Cp}}\)
\(\displaystyle{ mr_{2} = \frac{80g \cdot 100\%}{15\%}}\)
\(\displaystyle{ mr_{2} = 1600g}\)
\(\displaystyle{ mr_{2} = \frac{80g \cdot 100\%}{15\%}\\
mr_{2} = \frac{1600}{3}}\)


stawiaj przed symbolem % bo inaczej wyskakuje błąd w formule
ODPOWIEDZ