Witam wszystkich. Mam jutro kartkówkę z chemii, a nie za bardzo rozumiem te reakcje redoks i proszę o pomoc
Mamy je obliczac jakąś metodą połówkową. Moja wiedza kończy się na tym, że pierwiastki w stanie wolnym mają stopień utlenienia równy zero, tlen ma stopień utlenienia równy -II, i, że stopień utlenienia całej reakcji zawsze musi wynieśc zero.
Nie mam pojęcia skąd mam wiedziec jaki kiedy i jaki stopień utlenienia mają miec inne pierwiastki (dla przykładu azot - do wyboru jest -III, I, III, IV, V). Jeśli ktoś mógłby mi to wyjaśnic, to będę bardzo wdzięczny.
I moja druga prośba, jeśli ktoś mógłby mi wyjaśnic na czym polega metoda połówkowa na konkretnym przykładzie.
Reakcje redox
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 11:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bośnia
- Podziękował: 3 razy
Reakcje redox
Witam, mam nadzieje, że nie za późno, albo, że bedziesz poprawiać jeszcze tą kartkówkę.
Więc...Jaki stopień utlenienia mają pierwiastki?
To wszystko zależy od danego związku chemicznego, wiesz, że tlen ma zawsze stopień utlenienia -II, wodór na ogół ma stopień utlenienia I. Z tego można wywnioskować, że np grupa (OH) będzie miała stopień utlenienia -II + I = -I
I teraz, weźmy przykładowy związek:
HNO3 - w sumie, w całym związku suma stopni utlenienia ma dawać 0.
wiesz, że wodór ma I , a tlen -II , czyli I + 3*(-II) + x = 0 (x - stopeń utlenienia azotu)
czyli po przekształceniu wychodzi Ci, że x = V w tym konkretnym przypadku.
tak samo np.
HNO2 - I + 2*(-II) + x = 0
x = III
Tak się to oblicza, a co do metody połówkowej, to nie mam pojęcia o co chodzi - inni nauczyciele - inne metody .
Mam nadzieje, że chociaż w tym Ci pomogłem.
Pozdrawiam.
Więc...Jaki stopień utlenienia mają pierwiastki?
To wszystko zależy od danego związku chemicznego, wiesz, że tlen ma zawsze stopień utlenienia -II, wodór na ogół ma stopień utlenienia I. Z tego można wywnioskować, że np grupa (OH) będzie miała stopień utlenienia -II + I = -I
I teraz, weźmy przykładowy związek:
HNO3 - w sumie, w całym związku suma stopni utlenienia ma dawać 0.
wiesz, że wodór ma I , a tlen -II , czyli I + 3*(-II) + x = 0 (x - stopeń utlenienia azotu)
czyli po przekształceniu wychodzi Ci, że x = V w tym konkretnym przypadku.
tak samo np.
HNO2 - I + 2*(-II) + x = 0
x = III
Tak się to oblicza, a co do metody połówkowej, to nie mam pojęcia o co chodzi - inni nauczyciele - inne metody .
Mam nadzieje, że chociaż w tym Ci pomogłem.
Pozdrawiam.
Reakcje redox
lol xD juz po kartkowce ma xD
najwazniejsze to zapamietac ze siarka jest od -2 do 6
tlen ma zawsze -2
wodr ma zawsze 1
ja znajac to dostalem 3+ bo madry nauczyciel nie powiedzial ze trzebalo jeszcze uzupelnic reakcje =.= tak by 5 bylo.-- 31 maja 2009, 23:58 --i przyklad
\(\displaystyle{ {H}_2 + {O}_2 => {H}_2O}\)
wiec tak :
H wystepuje w stanie wolnym
O wystepuje w stanie wolnym
Czyli H i O maja zero
Po =>
H ma wartość 1
O ma wartosc -2
wiec 1 * 2 - 2 = 0 czyli zredukowalo sie wiec dobrze ...
H wzroslo z 0 do 1 czyli sie utlenilo, a H przed strzalka to reduktor
O z 0 spadło do -2 czyli sie zredukowalo, a O przed strzalka to utleniacz
najwazniejsze to zapamietac ze siarka jest od -2 do 6
tlen ma zawsze -2
wodr ma zawsze 1
ja znajac to dostalem 3+ bo madry nauczyciel nie powiedzial ze trzebalo jeszcze uzupelnic reakcje =.= tak by 5 bylo.-- 31 maja 2009, 23:58 --i przyklad
\(\displaystyle{ {H}_2 + {O}_2 => {H}_2O}\)
wiec tak :
H wystepuje w stanie wolnym
O wystepuje w stanie wolnym
Czyli H i O maja zero
Po =>
H ma wartość 1
O ma wartosc -2
wiec 1 * 2 - 2 = 0 czyli zredukowalo sie wiec dobrze ...
H wzroslo z 0 do 1 czyli sie utlenilo, a H przed strzalka to reduktor
O z 0 spadło do -2 czyli sie zredukowalo, a O przed strzalka to utleniacz
-
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok / Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 63 razy
Reakcje redox
Należy pamiętać również o zbilansowaniu równania reakcji, na przykład metodą bilansu elektronowego, czego na przykład macieja92 nie zrobił i atom tlenu wyparował.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 1 cze 2009, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
Reakcje redox
Tlen nie zawsze ma stopień utlenienia równy -2 W nadtlenkach ma -1, a we fluorku tlenu- OF2, 2.
A równania połówkowe polegają na oddzielnym zbilansowaniu liczby elektronów oddanych/przyjętych przez dane atomy.
Przykład:
2Na + 2 H2O -> 2NaOH + H2
Na - 1e -> Na (o stopniu utlenienia 1) / *2
2Na - 2e -> 2 Na (o stopniu utlenienia 1)
Drugie równanie połówkowe
H2(o stopniu utlenienia 1, wodór z cząsteczki wody) + 2e -> H2(o stopniu utlenienia 0)
A równania połówkowe polegają na oddzielnym zbilansowaniu liczby elektronów oddanych/przyjętych przez dane atomy.
Przykład:
2Na + 2 H2O -> 2NaOH + H2
Na - 1e -> Na (o stopniu utlenienia 1) / *2
2Na - 2e -> 2 Na (o stopniu utlenienia 1)
Drugie równanie połówkowe
H2(o stopniu utlenienia 1, wodór z cząsteczki wody) + 2e -> H2(o stopniu utlenienia 0)