Stężenie procentowe i molowe
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 25 lut 2009, o 16:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Stężenie procentowe i molowe
Oblicz ile \(\displaystyle{ cm ^{3}}\) roztworu kwasu solnego o gęstości \(\displaystyle{ 1,18 \frac{g}{cm^{3} }}\)należy użyć do przygotowania \(\displaystyle{ 3 dm ^{3}}\) \(\displaystyle{ 0,2}\) molowego roztworu.
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
Stężenie procentowe i molowe
\(\displaystyle{ n= cm \cdot V}\).
Podstaw dane, a następnie przelicz otrzymane mole kwasu - ile to gramów, po tym: \(\displaystyle{ V= \frac{m}{gestosc}}\)
Podstaw dane, a następnie przelicz otrzymane mole kwasu - ile to gramów, po tym: \(\displaystyle{ V= \frac{m}{gestosc}}\)
Stężenie procentowe i molowe
jeszcze jedno
Oblicz stęzenie procentowe otrzymanych roztworów,jezeli:
a)w 60 cm szesciennych wody destylowanej rozpuszczono 1g wodorotlenku sodu
b)w 120centymetrach szesciennych wody destylowanej rozpuszczono 20centymetrow szesciennych etanolu o gestosc 0,791g/cm szescienny
c)w 500g wody rozpuszczono 2 mole siarczanu VI miedzi II.
i jeszcze jedno:
100 dm szesciennych amoniaku odmierzonego w warunkach normalnych rozpuszczono w 1dm szescienny wody.oblicz stezenie procentowe otrzymanego roztworu.
oblicz stęzenie molowe roztworu soli otrzymanego przez rozcieńczenie wodą 80g siarczanu VI sodu do objętość 500cm szesciennnych.
Oblicz stęzenie procentowe otrzymanych roztworów,jezeli:
a)w 60 cm szesciennych wody destylowanej rozpuszczono 1g wodorotlenku sodu
b)w 120centymetrach szesciennych wody destylowanej rozpuszczono 20centymetrow szesciennych etanolu o gestosc 0,791g/cm szescienny
c)w 500g wody rozpuszczono 2 mole siarczanu VI miedzi II.
i jeszcze jedno:
100 dm szesciennych amoniaku odmierzonego w warunkach normalnych rozpuszczono w 1dm szescienny wody.oblicz stezenie procentowe otrzymanego roztworu.
oblicz stęzenie molowe roztworu soli otrzymanego przez rozcieńczenie wodą 80g siarczanu VI sodu do objętość 500cm szesciennnych.