Zadanie z reakcją fotosyntezy.
Glukoza powstaje procesie fotosyntezy. Napisz równanie i oblicz ile \(\displaystyle{ m^{3}}\) \(\displaystyle{ C O_{2}}\) odmierzonego w warunkach normalnych potrzeba do otrzymania 1 tony glukozy.
Równanie reakcji:
\(\displaystyle{ 6H_{2}O + 6CO_{2} \Rightarrow C_{6}H_{12}O_{6}+6O_{2}}\)
Reakcja fotosyntezy
- DDevil
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 6 maja 2009, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 13 razy
Reakcja fotosyntezy
Żeby otrzymać 180g glukozy potrzeba 264 g dwutlenku węgla.
Żeby otrzymać 1 000 000 g glukozy (czyli 1 tonę) potrzeba \(\displaystyle{ \frac{1000000 * 264}{180}}\) dwutlenku węgla, czyli 1466666,(6) gramów.
W 1\(\displaystyle{ dm^{3}}\) jest 44 g dwutlenku węgla.
1466666,(6) gramów węgla jest w 33333,(3) \(\displaystyle{ dm^{3}}\).
1\(\displaystyle{ dm^{3}}\) = 0,001 \(\displaystyle{ m^{3}}\)
33333,(3) \(\displaystyle{ dm^{3}}\) = 33,(3) \(\displaystyle{ m^{3}}\)
Pewnie tak jest. Ale jeśli ktoś byłby w stanie potwierdzić - tym lepiej.
Żeby otrzymać 1 000 000 g glukozy (czyli 1 tonę) potrzeba \(\displaystyle{ \frac{1000000 * 264}{180}}\) dwutlenku węgla, czyli 1466666,(6) gramów.
W 1\(\displaystyle{ dm^{3}}\) jest 44 g dwutlenku węgla.
1466666,(6) gramów węgla jest w 33333,(3) \(\displaystyle{ dm^{3}}\).
1\(\displaystyle{ dm^{3}}\) = 0,001 \(\displaystyle{ m^{3}}\)
33333,(3) \(\displaystyle{ dm^{3}}\) = 33,(3) \(\displaystyle{ m^{3}}\)
Pewnie tak jest. Ale jeśli ktoś byłby w stanie potwierdzić - tym lepiej.