Żelazo tworzy trzy tlenki: \(\displaystyle{ FeO,Fe_{2}O_{3},Fe_{3}O_{4}}\). W Wyniku całkowitej redukcji 116 g jednego z tych tlenków wodorem otrzymano żelazo i 36 g wody. Ustal wzór sumaryczny redukowanego tlenku.
Bardzo proszę o pomoc
Wodór i jego związki
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Wodór i jego związki
Określamy masy:
\(\displaystyle{ m_{FeO}=72g}\)
\(\displaystyle{ m_{Fe_{2}O_{3}}=160g}\)
\(\displaystyle{ m_{Fe_{3}O_{4}}=232g}\)
Zapisujemy kolejne reakcje:
\(\displaystyle{ FeO+H_{2} \rightarrow Fe+H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ Fe_{2}O_{3}+3H_{2} \rightarrow 2Fe+3H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ Fe_{3}O_{4}+4H_{2} \rightarrow 3Fe+4H_{2}O}\)
Układamy stosowne układy.
\(\displaystyle{ FeO+H_{2} \rightarrow Fe+H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ 72g \rightarrow 18}\)
\(\displaystyle{ 116g \rightarrow x}\)
Jeśli x będzie wynosił 36 to znaczy, że to pierwszy tlenek. Jeśli nie to badamy kolejny.
Odp:
EDIT:
POprawiono z 16->18
\(\displaystyle{ m_{FeO}=72g}\)
\(\displaystyle{ m_{Fe_{2}O_{3}}=160g}\)
\(\displaystyle{ m_{Fe_{3}O_{4}}=232g}\)
Zapisujemy kolejne reakcje:
\(\displaystyle{ FeO+H_{2} \rightarrow Fe+H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ Fe_{2}O_{3}+3H_{2} \rightarrow 2Fe+3H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ Fe_{3}O_{4}+4H_{2} \rightarrow 3Fe+4H_{2}O}\)
Układamy stosowne układy.
\(\displaystyle{ FeO+H_{2} \rightarrow Fe+H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ 72g \rightarrow 18}\)
\(\displaystyle{ 116g \rightarrow x}\)
Jeśli x będzie wynosił 36 to znaczy, że to pierwszy tlenek. Jeśli nie to badamy kolejny.
Odp:
Ukryta treść:
POprawiono z 16->18
Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, o 19:00 przez Artist, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 563
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 318 razy
Wodór i jego związki
Możesz mi powiedzieć, dlaczego w tej proporcji w pierwszym równaniu za strzałką jest 16?Artist pisze:Określamy masy:
\(\displaystyle{ m_{FeO}=72g}\)
\(\displaystyle{ m_{Fe_{2}O_{3}}=160g}\)
\(\displaystyle{ m_{Fe_{3}O_{4}}=232g}\)
Zapisujemy kolejne reakcje:
\(\displaystyle{ FeO+H_{2} \rightarrow Fe+H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ Fe_{2}O_{3}+3H_{2} \rightarrow 2Fe+3H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ Fe_{3}O_{4}+4H_{2} \rightarrow 3Fe+4H_{2}O}\)
Układamy stosowne układy.
\(\displaystyle{ FeO+H_{2} \rightarrow Fe+H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ 72g \rightarrow 16}\)
\(\displaystyle{ 116g \rightarrow x}\)
Jeśli x będzie wynosił 36 to znaczy, że to pierwszy tlenek. Jeśli nie to badamy kolejny.
Odp:Ukryta treść:
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Wodór i jego związki
Powinno być 18 oczywiśćie to jest masa mola wody.
-- 23 maja 2009, 18:59 --
Myśl jest taka, że z 72 gram otrzymamy 18 i dalej sprawdzamy czy ze 116 dostaniemy 36
-- 23 maja 2009, 18:59 --
Myśl jest taka, że z 72 gram otrzymamy 18 i dalej sprawdzamy czy ze 116 dostaniemy 36