Podczas reakcji 1,4 g pewnego litowca w wodą powstaje \(\displaystyle{ 2,24 dm^{3}}\) wodoru ( w warunkach normalnych).
Podaj symbol litowca oraz wzór i nazwę związku, który jest drugim produktem tej reakcji.
Bardzo proszę o pomoc
Litowce w reakcjach
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Litowce w reakcjach
\(\displaystyle{ 2X+2H_2O \rightarrow 2XOH+H_2\\
1,4g_X\quad - \quad 2,24dm^3_{H_2}\\
\underline{m_X\quad - \quad 22,4dm^3_{H_2}}\\
m_X=14g\\
M_X=\frac{14g}{2mol}=7\frac{g}{mol}}\)
Więc X to Lit, powstaje wodorotlenek Litu - LiOH
1,4g_X\quad - \quad 2,24dm^3_{H_2}\\
\underline{m_X\quad - \quad 22,4dm^3_{H_2}}\\
m_X=14g\\
M_X=\frac{14g}{2mol}=7\frac{g}{mol}}\)
Więc X to Lit, powstaje wodorotlenek Litu - LiOH