1. Oblicz, ile metrów sześciennych tlenku węgla (II) można spalić w 1 \(\displaystyle{ m^{3}}\) powietrza. Zawartość tlenu w powietrzu wynosi 21% objętościowych, a objętości gazw odnoszą się do tych samych warunków temperatury i ciśnienia.
Mam problem z tym zadaniem Za rozwiązanie lub pomoc z góry dzięki
Oblicz, ile metrów sześciennych ...
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Oblicz, ile metrów sześciennych ...
\(\displaystyle{ 2CO+O_2 \rightarrow 2CO_2\\
\\
\\
1m^3\cdot 0,21=0,21m^3\\
\\
2 mol_{CO} \quad - \quad 1 mol_{O_2}\\
\underline{x \quad - \quad 0,21m^3_{O_2}}\\
x=0,42m^3}\)
\\
\\
1m^3\cdot 0,21=0,21m^3\\
\\
2 mol_{CO} \quad - \quad 1 mol_{O_2}\\
\underline{x \quad - \quad 0,21m^3_{O_2}}\\
x=0,42m^3}\)