1. Z 50 g 20% wodnego roztworu KCl odparowano 10% wody. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.
2. Ile gramów srebra próby 800 trzeba stopić z 60g czystego srebra, aby otrzymac stop ważący 100 g próby 900?
3. Oblicz ile gramów 10% roztworu węglanu sodu należy użyć do reakcji z 250g 3% roztworu wodorotlenku baru.
Stężenia procentowe.
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Stężenia procentowe.
1.
Oblicz sobie ile wody jest (80% z 50) w roztworze. Powinno wyjść 40.
Oblicz 90% z tego. Powinno wyjść 36 gram.
Oblicz masę nowego roztworu 10g+36g=46g
Oblicz stężenie procentowe:
\(\displaystyle{ C_{p}=\frac{10 \cdot 100 \% }{46}=21,7 \%}\)
2.Przez analogie do I.
3.Przez analogie do II + zapis równania reakcji.
Oblicz sobie ile wody jest (80% z 50) w roztworze. Powinno wyjść 40.
Oblicz 90% z tego. Powinno wyjść 36 gram.
Oblicz masę nowego roztworu 10g+36g=46g
Oblicz stężenie procentowe:
\(\displaystyle{ C_{p}=\frac{10 \cdot 100 \% }{46}=21,7 \%}\)
2.Przez analogie do I.
3.Przez analogie do II + zapis równania reakcji.