Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań mam je mieć na poprawie (coś w tym stylu), a sam nie potrafię zrobić...
1. Obliczyć objętość dwutlenku węgla (warunki normalne) niezbędne do zobojętnienia \(\displaystyle{ 200 cm ^{3}}\) 0,02 molowego roztworu wodorotlenku sodu.
2. Ile gramów substancji rozpuszczonej znajduje się w 110 g nasyconego, jeżeli rozpuszcalność w tej temperaturze wynosi 40g.
3. Ile gramów wody i ile gramów 35% roztworu należy zmieszać, aby otrzymać 450g roztworu 20%.
4. Obliczyć stężenie molowe roztworu otrzymanego po rozpuszczeniu 25g \(\displaystyle{ CaCl _{2}}\) w \(\displaystyle{ 150 cm ^{3}}\) wody jeżeli gęstość tego roztworu wynosi 1,23 \(\displaystyle{ g/ cm ^{3}}\)?
5. Ile wody zawiera 200g roztworu 10%.
Stężenie %, molowe, stechiometria
-
- Użytkownik
- Posty: 300
- Rejestracja: 6 lut 2009, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 39 razy
Stężenie %, molowe, stechiometria
1. \(\displaystyle{ 2NaOH + CO_2 \Rightarrow Na_2 CO_3 +H_2 O}\)
Na jeden mol dwutlenku węgla przypadają 2 mole sody. Masz \(\displaystyle{ 0,2dm^3 \cdot 0,02 \frac{mol}{dm^3}=0,004 mol}\) sody, więc będzie potrzebnych \(\displaystyle{ 0,002mol}\) dwutlenku węgla. Jeden mol \(\displaystyle{ 22,4dm^3}\), 0,002 mola - \(\displaystyle{ 0,0448dm^3.}\)
3. krzyż stężeń
Na jeden mol dwutlenku węgla przypadają 2 mole sody. Masz \(\displaystyle{ 0,2dm^3 \cdot 0,02 \frac{mol}{dm^3}=0,004 mol}\) sody, więc będzie potrzebnych \(\displaystyle{ 0,002mol}\) dwutlenku węgla. Jeden mol \(\displaystyle{ 22,4dm^3}\), 0,002 mola - \(\displaystyle{ 0,0448dm^3.}\)
3. krzyż stężeń