zadania z alkoholami

przemeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 14 sty 2006, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C-c
Podziękował: 3 razy

zadania z alkoholami

Post autor: przemeq »

witam :) chcialbym sie dobrze przygotowac do sprawdzianku,ale nie umiem zrobić kilku zadań więc prosze o pomoc :)

1. Za pomocą równań reakcji przedstaw przemiany zaznaczone na schemacie:
CaC2 --1--> C2H2 --2--> C2H4 --3--> C2H6 --4--> C2H5Cl --5--> C2H5OH --6--> C2H5OK

2. Oblicz, jaką objętość w warunkach normalnych zajmie wodór wydzielony w reakcji 4 moli etanolu z sodem.

3. Ile gramów jodu i ile centymetrów sześciennych alkoholu etylowego o gęstośći 0,78 g/cm � potrzeba do sporządzenia 60g jodyny, czyli 10-procentowego roztworu jodu w etanolu?

4. Stosując wzroy półstrukturalne, ułóż rownania reakcji przedstawione na schemacie:
etanol --1--> eten --2--> 1,2-dichloroetan --3--> glikol --4--> glikolan potasu

5. Oblicz jaką objętość tlenu w warunkach normalnych zużyje się do spalenia 92 g glicerolu, wiedząc, że produktami reakcji sątlenek węgla(IV) i woda.

6. Zaproponuj sposób otrzymania fenolu, mając do dyspozycji karbid (węglik wapnia), wodę, chlor, wodorotlenek sodu i kwas solny. Ułóż równania odpowiednich reakcji chemicznych
majdo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 25 lut 2006, o 10:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 18 razy

zadania z alkoholami

Post autor: majdo »

przemeq pisze:witam :) chcialbym sie dobrze przygotowac do sprawdzianku,ale nie umiem zrobić kilku zadań więc prosze o pomoc :)

1. Za pomocą równań reakcji przedstaw przemiany zaznaczone na schemacie:
CaC2 --1--> C2H2 --2--> C2H4 --3--> C2H6 --4--> C2H5Cl --5--> C2H5OH --6--> C2H5OK

CaC2 + 2 H2O --->Ca(OH)2 + C2H2 (hydroliza karbidu)
C2H2 + H2--->C2H4 (czesciowe uwodornienie etynu do etenu
C2H4 + H2--->C2H6 (uwodornienie etenu do etanu)
C2H6 + Cl2/hv ---> C2H5Cl + HCl (chlorowanie etanu)
C2H5Cl + NaOH ---> C2H5OH + NaCl (nukleofilowa substytucja dwucząsteczkowa)
2 C2H5OH + Na --->2 C2H5ONa + H2

2. Oblicz, jaką objętość w warunkach normalnych zajmie wodór wydzielony w reakcji 4 moli etanolu z sodem.

Nie napisaleś ile sodu,maxymalnie 44,8dm3 wodoru.

3. Ile gramów jodu i ile centymetrów sześciennych alkoholu etylowego o gęstośći 0,78 g/cm � potrzeba do sporządzenia 60g jodyny, czyli 10-procentowego roztworu jodu w etanolu?

jodyna to roztwor jodu w jodku potasu i alkoholu (sam spiryt nie starczy :))
0,1 * 60g = 6g = masa jodu
reszta to EtOH czyli 54g -> masa/gęstość= objętość EtOH

4. Stosując wzroy półstrukturalne, ułóż rownania reakcji przedstawione na schemacie:
etanol --1--> eten --2--> 1,2-dichloroetan --3--> glikol --4--> glikolan potasu

CH3CH2OH ---> CH2=CH2 + H2O (odwodnienie np.siarkowym kwasiorem)
CH2=CH2 + Cl2 ---> CH2Cl-CH2Cl
CH2Cl-CH2Cl + 2NaOH ---> 2NaCl + CH2OH-CH2OH
CH2OH-CH2OH + 2K---> (CH2OK)2

5. Oblicz jaką objętość tlenu w warunkach normalnych zużyje się do spalenia 92 g glicerolu, wiedząc, że produktami reakcji sątlenek węgla(IV) i woda.

CH2OH-CHOH-CH2OH + 7/2 O2---> 3CO2 + 4H2O
92g glicerolu --- 3,5 * 22,4 dm3 =78,4 dm3 O2

6. Zaproponuj sposób otrzymania fenolu, mając do dyspozycji karbid (węglik wapnia), wodę, chlor, wodorotlenek sodu i kwas solny. Ułóż równania odpowiednich reakcji chemicznych
CaC2 + 2H2O ---> Ca(OH)2 + C2H2
3 C2H2 ---> C6H6 (benzen)
C6H6 + Cl2/Fe(kat) ---> C6H5Cl (chlorobenzen) + HCl (s.e. aromatyczna)
C6H5Cl + 2NaOH (delta t,delta p) ---> C6H5ONa + NaCl + H2O
C6H5ONa + HCl ---> C6H5OH (fenol)+ NaCl

prosciej nie dalo sie
ODPOWIEDZ