Witam czy może ktoś mi pomóc? Mam 2 zadanka z którymi mam problem. Oto one:
zad. 1
W roztworze kwasu siarkowego (VI) na jeden joh wodorowy przypada 32 cząsteczki wody. Oblicz stężenie procentowe tego kwasu.
Zad. 2
Surowcem do produkcji cynku jest minerał zwany blendą cynkową Jej głównym składnikiem zawierającym mycek jest siarczek cynku (CuS) Oblicz ile cynku można otrzymać 194kg siarczku cynku.
Stężenie procentowe kwas /
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 14 maja 2009, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
Stężenie procentowe kwas /
1.
1 H+ - 32 H2O => 1 cz. kwasu - 64 H2O
M kwasu = 98 g/mol
M H2O = 18 g/mol
mk+mH2O = mr = 98+64*18=1250g
\(\displaystyle{ cp= \frac{ms \cdot 100\%}{mr}= \frac{98 \cdot 100\%}{1250}= 7,84 \%}\)
1 H+ - 32 H2O => 1 cz. kwasu - 64 H2O
M kwasu = 98 g/mol
M H2O = 18 g/mol
mk+mH2O = mr = 98+64*18=1250g
\(\displaystyle{ cp= \frac{ms \cdot 100\%}{mr}= \frac{98 \cdot 100\%}{1250}= 7,84 \%}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 14 maja 2009, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz