1. dobierz współczynniki :
H3PO4+AL(OH)3----> ALPO4+H2O
SO3+KOH----->K2SO4+H20
2.Ze 120g 10% roztworu odparowano 2cm3 wody. Ile wynosi stezenie procentowe ?
3. Ile wynosi % tlenu w Fe2O3 ?
4. Ile gramow gazowego wodoru przereaguje z 35.5 gramami gazowego chloru ?
Prosze o rozwiazanie powyzszych zadan:)
z gory dziekuje za kazda odpowiedz
wspołczynniki, stezenie itp
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
wspołczynniki, stezenie itp
1.
Odp: 3 przy wodzie.
Odp: 2 przy KOH
2. Oblicz ile w gramach wody odparowało. Oblicz ile jest czystej substancji w roztworze przed odparowaniem i podstaw do wzoru na stężenie procentowe.
3.
Odp: \(\displaystyle{ \% )=\frac{3 \cdot 16}{3 \cdot 16+ 2 \cdot m_{fe}}\cdot 100 \%}\)
Znajź sobie w tablicahc mase żelaza, podstaw i oblicz.
4.
Odp: 1 gram. Na jeden mol chloru przypada 1 mol wodoru.
Odp: 3 przy wodzie.
Odp: 2 przy KOH
2. Oblicz ile w gramach wody odparowało. Oblicz ile jest czystej substancji w roztworze przed odparowaniem i podstaw do wzoru na stężenie procentowe.
3.
Odp: \(\displaystyle{ \% )=\frac{3 \cdot 16}{3 \cdot 16+ 2 \cdot m_{fe}}\cdot 100 \%}\)
Znajź sobie w tablicahc mase żelaza, podstaw i oblicz.
4.
Odp: 1 gram. Na jeden mol chloru przypada 1 mol wodoru.
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
wspołczynniki, stezenie itp
1.
\(\displaystyle{ H_3PO_4+AL(OH)_3 \rightarrow AlPO_4+ 3 H_2O\\
SO_3+ 2KOH \rightarrow K_2SO_4+H_2O}\)
2.
mr=120g
cp=10%
ms=120g*10%=12g
V=2cm3 => mH2O =2g
mr2 = 120g-2g = 118g
\(\displaystyle{ cp= \frac{ms \cdot 100 \%}{mr} = {12g \cdot 100 \%}{118g}= 10,17\%}\)
3.
m. at. Fe = 56u
m. at O = 16u
m. cz. Fe2O3 = 2*56+3*16u = 160u
160u - 100%
48u - %O
%O=30%
4.
\(\displaystyle{ H_2 + Cl_2 \rightarrow 2HCl}\)
71g chloru - 2 g wodoru
35,5g chloru - m wodoru
m wodoru = 1g
\(\displaystyle{ H_3PO_4+AL(OH)_3 \rightarrow AlPO_4+ 3 H_2O\\
SO_3+ 2KOH \rightarrow K_2SO_4+H_2O}\)
2.
mr=120g
cp=10%
ms=120g*10%=12g
V=2cm3 => mH2O =2g
mr2 = 120g-2g = 118g
\(\displaystyle{ cp= \frac{ms \cdot 100 \%}{mr} = {12g \cdot 100 \%}{118g}= 10,17\%}\)
3.
m. at. Fe = 56u
m. at O = 16u
m. cz. Fe2O3 = 2*56+3*16u = 160u
160u - 100%
48u - %O
%O=30%
4.
\(\displaystyle{ H_2 + Cl_2 \rightarrow 2HCl}\)
71g chloru - 2 g wodoru
35,5g chloru - m wodoru
m wodoru = 1g