1. Okresl odczyn roztworu w probowce, jesli wlano do niej 3 mole HNO3 i 2 mole Ca(OH)2.
Prosilbym o wytlumaczenie.
2. Okresl stopien utlenienia pogrubionych atomow wegla:
a)CH3-CH2-OH
b)CH3-CHO
c)CH3-COOH
W jaki sposob na to patrzec, zeby najlatwiej policzyc stopien utlenienia?
Moja koncepcja: Calosc jest rowna 0, H=1, CH3=(-1) i OH=(-1), tyle ze nie wiem co z tlenem i jak to dziala w przypadku CHO i COOH.
Odczyn roztworu i stopien utlenienia
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
Odczyn roztworu i stopien utlenienia
\(\displaystyle{ 2HNO_3+Ca(OH)_2 \rightarrow Ca(NO_3)_2 + 2H_2O}\)
2 mole HNO3 - 1 mol Ca(OH)2
4 mole HNO3 - 2 mole Ca(OH)2 => wartość stechiometryczna HNO3 w tym przypadku to 4 mole, mamy go tylko 3, a więc jest go za mało. Z tego wynika, że 3 mole kwasu przereagują z odp. ilością zasady wapniowej i w roztworze pozostanie jeszcze dodatkowa ilość Ca(OH)2, dla której nie wystarczy kwasu aby przereagować => więcej jonów OH- => odczyn zasadowy.
2. Moim zdaniem najłatwiej sobie narysować, ale oczywiście najlepiej posługiwać się taką metodą, jaką jest Ci wygodnie
a)CH3-CH2-OH
węgiel jest połączony z dwoma wodorami (2*+1) i jednym tlenem (1*-1) => 0=2-1+x => x = -I
(oczywiście wiązania międzywęglowego przy formalnym stopniu utlenienia nie bierzesz pod uwagę )
b)CH3-CHO
Węgiel połączony z jednym wodorem (+1) i dwoma wiązaniami z tlenem (2*-1) => 0=+1-2+x => x = I
c)CH3-COOH
Węgiel połączony z jednym tlenem jednym wiązaniem (-1) i z jednym tlenem dwoma wiązaniami (2*-1) => 0=-1-2+x => x = III
2 mole HNO3 - 1 mol Ca(OH)2
4 mole HNO3 - 2 mole Ca(OH)2 => wartość stechiometryczna HNO3 w tym przypadku to 4 mole, mamy go tylko 3, a więc jest go za mało. Z tego wynika, że 3 mole kwasu przereagują z odp. ilością zasady wapniowej i w roztworze pozostanie jeszcze dodatkowa ilość Ca(OH)2, dla której nie wystarczy kwasu aby przereagować => więcej jonów OH- => odczyn zasadowy.
2. Moim zdaniem najłatwiej sobie narysować, ale oczywiście najlepiej posługiwać się taką metodą, jaką jest Ci wygodnie
a)CH3-CH2-OH
węgiel jest połączony z dwoma wodorami (2*+1) i jednym tlenem (1*-1) => 0=2-1+x => x = -I
(oczywiście wiązania międzywęglowego przy formalnym stopniu utlenienia nie bierzesz pod uwagę )
b)CH3-CHO
Węgiel połączony z jednym wodorem (+1) i dwoma wiązaniami z tlenem (2*-1) => 0=+1-2+x => x = I
c)CH3-COOH
Węgiel połączony z jednym tlenem jednym wiązaniem (-1) i z jednym tlenem dwoma wiązaniami (2*-1) => 0=-1-2+x => x = III