Blaszka aluminiowa

Bebe1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 23 gru 2005, o 15:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 11 razy

Blaszka aluminiowa

Post autor: Bebe1234 »

Do roztworu CuSO4 o stężeniu 0,2 mol/dm3 i objętości 3 dm3, zanurzono blaszkę aluminiową o masie 5 g. O ile procent zmieniła się masa tej blaszki, jeżeli w wyniku reakcji stężenie roztworu CuS04 zmalało do wartości 0,19 mol/dm3? To pewnie wynika ze stechiometrii, ale widocznie ja coś pokręciłam.
majdo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 25 lut 2006, o 10:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 18 razy

Blaszka aluminiowa

Post autor: majdo »

3Cu2+ + 2Al--->2Al3+ + 3Cu(osadza sie na blaszce glinowej)

było 0,6 mol Cu2+ w roztworze a po reakcji zostało 0,57 mol
0,2*3-0,19*3=0,03 mol Cu tyle sie wydzieli na blaszcze

3 mol Cu sie osadzi - 2 mol Al się roztworzy
0,03 mol Cu się osadzi - 0,02 mol Al z blaszki sie roztworzy

masa blaszki po reakcji
=5g - 0,02mol*27g/mol + 0,03mol*64g/mol =6,38 g

zmiana masy = (6,38-5)/5*100% = 27,6%
Bebe1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 23 gru 2005, o 15:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 11 razy

Blaszka aluminiowa

Post autor: Bebe1234 »

Dziękuję
ODPOWIEDZ