Stężenie procentowe

misia15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 mar 2009, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy

Stężenie procentowe

Post autor: misia15 »

Zadanie 1
Ile soli należy dodać do probówki o wadze 10 kg, by otrzymać roztwór o stężeniu 26 %, czyli takim, jakie ma woda Morza Martwego?
Zadanie 2
Ile gramów wody należy dodać do 500 gramów 75-procentowego wodnego roztworu etanolu, aby otrzymać roztwór 45-procentowy?


Proszę o szybkie rozwiązanie jak najlepiej jeszcze dziś... Z góry dzięki :*
Jacek_fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 8 razy

Stężenie procentowe

Post autor: Jacek_fizyk »

hej!
1) \(\displaystyle{ C_{p}= \frac{m_{s}}{m_{r}}*100\%}\)

\(\displaystyle{ m_{s}=\frac{{C_{p}}{m_{r}}}{100\%}= 260g}\)

czy u Ciebie 10kg tej probki oznacza 10kg roztworu? jesli tak to zadanie jest obliczone-- 8 maja 2009, 21:12 --2) najpierw obliczam mase etanolu w podanej objetosci roztworu o stezeniu 75%
\(\displaystyle{ m_{s} = \frac{C_{p}m_{r}}{100\%}}=\frac{75\%*500g}{100\%}=375g}\) etanolu

poniewaz \(\displaystyle{ m_{r}}\) (masa roztworu) =\(\displaystyle{ m_{s}+m_{wody}\rightarrow m_{wody}= 125g}\)

nowy roztwor ma miec stezenie 45% wiec, trzeba obliczyc ile wody nalezy dolac do pierwszego roztworu aby jesgo stezenie zmalalo do podanej wartosci

obliczam mase nowego roztworu tzn 45%-wego
\(\displaystyle{ m_{r}= 833,33g}\)

z tego liczymy mase wody: \(\displaystyle{ m_{wody}= m_{r}-m_{s}}\)
\(\displaystyle{ m_{wody}=458,33}\)

najlepiej wynik sprawdz z odpowiedzia, nie jestem 100% pewny rozwiazania
misia15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 mar 2009, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy

Stężenie procentowe

Post autor: misia15 »

No odpowiedzi się nie zgadzają w żadnym w pierwszym ma wyjść 3,1 kg, a w 2 zadaniu ok. 333g.
Umie ktoś ???
Jacek_fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 8 razy

Stężenie procentowe

Post autor: Jacek_fizyk »

misia15 pisze:No odpowiedzi się nie zgadzają w żadnym w pierwszym ma wyjść 3,1 kg, a w 2 zadaniu ok. 333g.
Umie ktoś ???
z tego wynika ze moja wiedza z chemii juz wyparowala, mi sie wydaje ze te zadania sa proste, nie masz jakichs przykladow w ksiazce?-- 9 maja 2009, 18:35 --
misia15 pisze:No odpowiedzi się nie zgadzają w żadnym w pierwszym ma wyjść 3,1 kg, a w 2 zadaniu ok. 333g.
Umie ktoś ???
ostatnie jest rozwiazane dobrze, natomiast zle zapisalem
ma byc odjete:
\(\displaystyle{ m_{wody} = 833,33g-500g= 333,33g}\)

natomiast w zadaniu 1 to zupelnie nie wiem gdzie jest blad, skoro masa roztworu wynosi 10kg, a stezenie procentowe 26% to przeksztalcajac wzrow na Cp
\(\displaystyle{ m_{s}= \frac{C_{p}m_{r}}{100\%}=2,6kg soli}\)
misia15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 mar 2009, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy

Stężenie procentowe

Post autor: misia15 »

No ja też właśnie nie wiem, bo rozwiązywałam to pierwsze dokładanie jak Ty...
A za to drugie wielkie dzięki :*
ODPOWIEDZ