W temperaturze 25oC zmierzono pH wodnego roztworu słabego jednoprotonowego kwasu
o stężeniu 0,1 mol·dm–3. Wynosiło ono 4.
Oblicz stałą dysocjacji tego kwasu w temperaturze 25oC.
Stała dysocjacji
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 30 kwie 2008, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żary
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 2 razy
Stała dysocjacji
Ja bym to zrobl tak:
ph = \(\displaystyle{ log _{10}}\)[\(\displaystyle{ H ^{+}}\)]
4=-\(\displaystyle{ log _{10}}\)[\(\displaystyle{ H ^{+}}\)] => \(\displaystyle{ H ^{+}}\) = 0,0001 mol/dm3
\(\displaystyle{ \alpha}\) = Cz/C0 = 0,0001/0,1 = 0,001
K = \(\displaystyle{ \alpha ^{2}}\) * C0 = \(\displaystyle{ (0,001) ^{2}}\) * 0,1 = 1 * \(\displaystyle{ 10 ^{-7}}\)
ph = \(\displaystyle{ log _{10}}\)[\(\displaystyle{ H ^{+}}\)]
4=-\(\displaystyle{ log _{10}}\)[\(\displaystyle{ H ^{+}}\)] => \(\displaystyle{ H ^{+}}\) = 0,0001 mol/dm3
\(\displaystyle{ \alpha}\) = Cz/C0 = 0,0001/0,1 = 0,001
K = \(\displaystyle{ \alpha ^{2}}\) * C0 = \(\displaystyle{ (0,001) ^{2}}\) * 0,1 = 1 * \(\displaystyle{ 10 ^{-7}}\)