Wzór kwasu karboksylowego
Wzór kwasu karboksylowego
Ustal wzór płstrukturalny nasyconego kwasu monokarboksylowego,którego 110g w reakcji z metalicznym sodem w warunkach normalnych powoduje wydzielnie 14 dm3 gazu
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
Wzór kwasu karboksylowego
\(\displaystyle{ C_nH_{2n+1}COOH + Na \rightarrow C_nH_{2n+1}COONa + \frac{1}{2} H_2}\)
M Na = 23g
m kwasu = 110g
V = 14dm3
110g - 14dm3
m2 - 11,2 dm3
m2=88g
88=12n+2n+1+12+32+1
14n+46=88
14n=42
n=3
wzór kwasu: \(\displaystyle{ C_3H_{7}COOH}\). No i pozostaje narysować półstrukturalny
M Na = 23g
m kwasu = 110g
V = 14dm3
110g - 14dm3
m2 - 11,2 dm3
m2=88g
88=12n+2n+1+12+32+1
14n+46=88
14n=42
n=3
wzór kwasu: \(\displaystyle{ C_3H_{7}COOH}\). No i pozostaje narysować półstrukturalny