Izomery alkoholi

R37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 1 maja 2009, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 62 razy

Izomery alkoholi

Post autor: R37 »

Ustal liczbe mozliwych izomerów pewnego monohydroksylowego alkoholu wiedzac ze 7,5g tego alkoolu w reakcji z metalicznym sodem powoduje wydzielenie 1,4 dm3 wodoru w warunkach normalnych.
Awatar użytkownika
Lonc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 43 razy

Izomery alkoholi

Post autor: Lonc »

\(\displaystyle{ C_nH_{2n+1}OH + Na \rightarrow C_nH_{2n+1}ONa + \frac{1}{2} H_2}\)

m=7,5g
V = 1,4dm3

1,4 dm3 - 7,5g
11,2 - x

x=60g

12n+2n+1+16+1=60
14n=42
n=3 \(\displaystyle{ \Rightarrow C_3H_{7}OH \Rightarrow}\) propanol

No i teraz ustalasz liczbę izomerów propanolu : 2 (1-propanol, propan-1-ol).
ODPOWIEDZ