Zadanie 1
W wyniku fermentacji glukozy otrzymano 23 g alkoholu etylowego. Ile gramów glukozy poddano fermentacji i ile decymetrów sześciennych tlenku węgla (IV) (odmierzonego w warunkach normalnych) otrzymano?
Zadanie 2
Biały chudy ser zawiera 18% białka ( % masowy). Ile białka dostarczamy organizmowi, spożywając 5-dekagramowy plaster sera?
Jeśli ktoś potrafi to zrobić to bardzo bym prosiła o szybką odpowiedź. Wprawdzie jest już rozwiązane w tym serwerze zadanie 1, ale zupełnie nie jest ono dla mnie jasne. Z góry dzięki za odpowiedź. :*:*:*:*
Glukoza i białko
-
- Użytkownik
- Posty: 300
- Rejestracja: 6 lut 2009, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 39 razy
Glukoza i białko
\(\displaystyle{ C_6 H_{12} O_6 \rightarrow 2 C_2 H_5 OH + 2 CO_2}\)
Z jednego mola glukozy mamy 2 mole etanolu. Policz masy molowe obu substancji i porównaj proporcją.
A 18% z 50g chyba sama policzysz.
Z jednego mola glukozy mamy 2 mole etanolu. Policz masy molowe obu substancji i porównaj proporcją.
A 18% z 50g chyba sama policzysz.
- bereta
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 kwie 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 40 razy
Glukoza i białko
Odpowiedź do zadania nr 1:
\(\displaystyle{ C_{6}H_{12}O_{6} \rightarrow 2C_{2}H_{5}OH + 2 CO_{2}}\)
Obliczmy masę molową glukozy:
\(\displaystyle{ M_{C_{6}H_{12}O_{6}}=180 \frac{g}{mol}}\)
Następna jest masa molowa etanolu:
\(\displaystyle{ M_{C_{2}H_{5}OH}= 46 \frac{g}{mol}}\)
W celu obliczenia ilość glukozy, którą poddano fermentacji układamy proporcję:
\(\displaystyle{ \frac{x}{180}= \frac{23}{2 \cdot 46}
\\
\\x= \frac{180 \cdot 23}{2 \cdot 46}=45 g}\)
Z kolejnej proporcji możemy obliczyć ilość powstałego \(\displaystyle{ CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{2 \cdot 22,4} = \frac{23}{2 \cdot 46}
\\
\\y= \frac{2 \cdot 22,4 \cdot 23}{2 \cdot 46}=11,2 dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ C_{6}H_{12}O_{6} \rightarrow 2C_{2}H_{5}OH + 2 CO_{2}}\)
Obliczmy masę molową glukozy:
\(\displaystyle{ M_{C_{6}H_{12}O_{6}}=180 \frac{g}{mol}}\)
Następna jest masa molowa etanolu:
\(\displaystyle{ M_{C_{2}H_{5}OH}= 46 \frac{g}{mol}}\)
W celu obliczenia ilość glukozy, którą poddano fermentacji układamy proporcję:
\(\displaystyle{ \frac{x}{180}= \frac{23}{2 \cdot 46}
\\
\\x= \frac{180 \cdot 23}{2 \cdot 46}=45 g}\)
Z kolejnej proporcji możemy obliczyć ilość powstałego \(\displaystyle{ CO_{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{2 \cdot 22,4} = \frac{23}{2 \cdot 46}
\\
\\y= \frac{2 \cdot 22,4 \cdot 23}{2 \cdot 46}=11,2 dm^{3}}\)