Mam zadanie z matematyki :
Ile soli należy dosypać do 9 kg pięcioprocentowej solanki, aby otrzymać roztwór dziesięcioprocentowy ?
PROSZĘ O WYTŁUMACZENIE TEGO ZADANIA . Z GÓRY DZIĘKUJE.
Stężenie procentowe
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 25 wrz 2008, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Stężenie procentowe
korzystasz ze wzoru na stężenie procentowe roztworu:
\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{m_{s}}{m_{s}+m_{rozp}} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ m_{s}}\)-masa substancji rozpuszczanej
\(\displaystyle{ m_{rozp}}\)-masa rozpuszczalnika
najpierw oblicz ile obecnie solanka zawiera wody i soli:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
m_{rozp}+m_{s}=9kg\\
\frac{m_{s}}{m_{s}+m_{rozp}} \cdot 100 \%=5 \%
\end{cases}}\)
a potem ile soli należy dodać:
frac{m_{s}+x}{m_{s}+x+m_{rozp}} cdot 100 \%=10 \%
\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{m_{s}}{m_{s}+m_{rozp}} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ m_{s}}\)-masa substancji rozpuszczanej
\(\displaystyle{ m_{rozp}}\)-masa rozpuszczalnika
najpierw oblicz ile obecnie solanka zawiera wody i soli:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
m_{rozp}+m_{s}=9kg\\
\frac{m_{s}}{m_{s}+m_{rozp}} \cdot 100 \%=5 \%
\end{cases}}\)
a potem ile soli należy dodać:
frac{m_{s}+x}{m_{s}+x+m_{rozp}} cdot 100 \%=10 \%