równania i nierównośći

karolciaxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 18:46
Płeć: Kobieta

równania i nierównośći

Post autor: karolciaxxx »

ile soli trzeba wsypać do 1,8kg wody aby otrzymać roztwór 10%??

do 30% syropu dodano 20kg wody i otrzymano syrop 20% . jaka jest całkowita masa otrzymanego syropu??
S1K0R
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 29 kwie 2009, o 08:53
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 7 razy

równania i nierównośći

Post autor: S1K0R »

\(\displaystyle{ \frac{m _{s}}{m _{s} + m _{w} } *100 \% = 10\%}\)
\(\displaystyle{ m _{s}}\) - masa soli
\(\displaystyle{ m _{w}}\) - masa wody

\(\displaystyle{ \frac{30\%*m _{1}}{m _{1} + 20kg} * 100 \% = 20\%}\)
\(\displaystyle{ m _{syr} = m _{1} + 20kg}\)
\(\displaystyle{ m _{syr}}\) - szukana masa syropu
\(\displaystyle{ m _{1}}\) - masa przed dodaniem wody
ODPOWIEDZ