Troszkę dziwne zadanie i nie wiem jak ruszyc.
Obliczyć pH roztworu zawierajacego \(\displaystyle{ 5,1*10^{-3}}\) g jonów \(\displaystyle{ OH^{-}}\) w \(\displaystyle{ 1dm^{3}}\).
pH roztworu
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
pH roztworu
Definicję pH pewnie znasz, z danych możesz obliczyć liczbę jonów \(\displaystyle{ OH^-}\) na jednostkę objętości
\(\displaystyle{ n=\frac{5,1*10^{-3}g}{17*1,66*10^{-24}g}=...}\)
teraz liczysz, ile to moli i obliczasz pH z definicji
\(\displaystyle{ n=\frac{5,1*10^{-3}g}{17*1,66*10^{-24}g}=...}\)
teraz liczysz, ile to moli i obliczasz pH z definicji
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
pH roztworu
Dobra tak się własnie zastanawialem czy można, dzieki , zaraz policze i spr czy wynik zgadza sie z odpowiedziami.
Twoje rozwiązanie jest zle ale dzieki za naprowadzenie bo udalo mi sie juz to zrobic.
Twoje rozwiązanie jest zle ale dzieki za naprowadzenie bo udalo mi sie juz to zrobic.