Otrzymywanie mydła

Glazzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 16 mar 2009, o 20:07
Płeć: Mężczyzna

Otrzymywanie mydła

Post autor: Glazzz »

Obliczyć ile gramów mydła można otrzymać z 1 kilograma tripalmitynianu gliceryny w wyniku ogrzewania z ługiem sodowym dodanym w nadmiarze.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Otrzymywanie mydła

Post autor: Crizz »

\(\displaystyle{ (C_{15}H_{31}COO)_{3}C_{3}H_{5}+3NaOH \rightarrow 3C_{15}H_{31}COONa+C_{3}H_{5}(OH)_{3}}\)

Masa cząsteczkowa tripalmitynianu gliceryny: \(\displaystyle{ 612u+98u+96u=806u}\)
Masa trzech cząsteczek palmitynianu sodu: \(\displaystyle{ 3 \cdot 278u=834u}\)

Z \(\displaystyle{ 806u}\) tripalmitynianu otrzymujesz zatem \(\displaystyle{ 834u}\) mydła, czyli na \(\displaystyle{ 1u}\) tripalmitynianu przypada \(\displaystyle{ \frac{834}{806}u}\) mydła. Z \(\displaystyle{ 1kg}\) tripalmitynianu otrzymasz zatem \(\displaystyle{ \frac{834}{806}kg}\) mydła. Dobrze sprawdź jeszcze, czy obliczenie mas cząsteczkowych jest poprawne.
ODPOWIEDZ