Stężenia , rozpuszczalność ?

ass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 26 kwie 2009, o 19:00
Płeć: Kobieta

Stężenia , rozpuszczalność ?

Post autor: ass »

witam mam do zrobienia takie zadania a pani nam kompletnie nie wytlumaczyla jak je zrobic;/
zad1.
Oblicz rozpuszczalnośc substancji A, jeżeli stężenie jej nasyconego roztworu wynosi 25%
zad2.
Oblicz stężenie molowe roztworu otrzymanego przez zmieszanie 200cm3 2-molowego roztworu kwasu solnego i 400cm3(szesciennych) wody.
zad3.
Ile gramow 12- i 6-procenotwego roztworu H2SO4 należy zmieszać, aby przygotować 400g 8-proc. roztworu tego kwasu?
zad4.
Oblicz stężenie molowe 20-procenotwego roztworu NaOH o gęstości =1,20 g/cm3
zad5.
Oblicz, ile cm3 2-molowego roztworu HNO3 należy zużyć do zobojętnienia 11,2g KOH
zad6
Oblicz ile dm3 0,02-molowego roztworu H2SO4 potrzeba do całkowietego zobojętnienia roztworu zawierającego 0,37g Ca(OH)2 i 0,28g KOH
Awatar użytkownika
Lonc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 43 razy

Stężenia , rozpuszczalność ?

Post autor: Lonc »

1.

100g (roztworu) - 25g (substancji) = 75g (wody)

Z df. rozpuszczalności:
Rozpuszczalność - ilość substancji tworzącej roztwór nasycony w określonej ilości (najczęściej w 100 g) rozpuszczalnika w określonej temperaturze i ciśnieniu.
75g wody - 25
100g wody - R

R=33,3 g

2.
n=cmV = \(\displaystyle{ 2 \frac{mol}{dm^3} \cdot 0,2 dm^3 = 0,4 mola}\)
Cm2 = \(\displaystyle{ \frac{n}{V} = \frac{0,4 mola}{0,2 dm^3 + 0,4 dm^3} = \frac{0,4 mola}{0,6 dm^3} = 0,67 \frac{mol}{dm^3}}\)

3.
0,12x + 0,06y = 0,08 * 400g
0,12x+0,06y = 32
x+0,5y = 32
stos x:y = 1:2

400g - 3
masa 6% - 2

masa 6% = 266,7g
m 12% = 133,3 g
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2009, o 19:47 przez Lonc, łącznie zmieniany 2 razy.
ass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 26 kwie 2009, o 19:00
Płeć: Kobieta

Stężenia , rozpuszczalność ?

Post autor: ass »

wielkie dzieki
czekam na reszte
ODPOWIEDZ