CuS wyprze wodor z kwasu?
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
CuS wyprze wodor z kwasu?
Robie arkusz maturalny z chemii i mam napisać schemat reakcji, przy okazji spojrzałem w kklucz odpowiedz i jest taka reakcja:
\(\displaystyle{ CuS+H_{2}SO_{4}->CuSO_{4}+H_{2}S}\)
Czy miedz jest w stanie wyprzeć wodor? Jesli tak to dlaczego?
\(\displaystyle{ CuS+H_{2}SO_{4}->CuSO_{4}+H_{2}S}\)
Czy miedz jest w stanie wyprzeć wodor? Jesli tak to dlaczego?
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2009, o 12:19 przez Marcin_Garbacz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
CuS wyprze wodor z kwasu?
Ta reakcja jest niepoprawna. Powinien powstawać kwas siarkowodorowy, nie woda. Ginie nam jeden atom siarki.
Generalnie miedź nie wypiera wodoru. Decyduje o tym szereg aktywności metali: ... owy_metali . Miedź, tak jak złoto, srebro itd. jest położona niżej niż wodór = jest mniej aktywna, więc nie wypiera go. Zdarzają się jednak wyjątki!
Generalnie miedź nie wypiera wodoru. Decyduje o tym szereg aktywności metali: ... owy_metali . Miedź, tak jak złoto, srebro itd. jest położona niżej niż wodór = jest mniej aktywna, więc nie wypiera go. Zdarzają się jednak wyjątki!
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
CuS wyprze wodor z kwasu?
No jasne ze tak, nie wiem o czym myslalem piszac posta. Poprawka.Lonc pisze:Ta reakcja jest niepoprawna. Powinien powstawać kwas siarkowodorowy, nie woda. Ginie nam jeden atom siarki.
Tak samo pomyślałem Lonc ale w kluczu w operonie jest wlasnie taka odpowiedź. Zeby nie być gołosłownym link: ... PR_odp.pdf.Lonc pisze: Generalnie miedź nie wypiera wodoru. Decyduje o tym szereg aktywności metali: ... owy_metali . Miedź, tak jak złoto, srebro itd. jest położona niżej niż wodór = jest mniej aktywna, więc nie wypiera go. Zdarzają się jednak wyjątki!
- bereta
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 kwie 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 40 razy
CuS wyprze wodor z kwasu?
Myśle że tok rozumowania trzeba będzie odwrócić. Otórz kwas siarkowy (VI) jest kawasem mocnieszym niż kwas siarkowodorowy, dlatego \(\displaystyle{ H_{2}SO_{4}}\) zawsze będzie wypierać \(\displaystyle{ H_{2}S}\) z jego soli (czyli z siarczków). Położenie miedzi w szeregu elektrochemicznym metali nie ma tu nic do rzeczy.
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
- bereta
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 kwie 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 40 razy
CuS wyprze wodor z kwasu?
Oczywiście, że zajdzie
\(\displaystyle{ Cu + 2 H_{2}SO_{4} \rightarrow CuSO_{4} + SO_{2} + 2H_{2}O}\)
Reakcja zachodzi w taki sposób dla stężonego kawsu siarkowego (VI). Jest to typowa reakcja utleniania-redukcji. Utleniaczem jest \(\displaystyle{ H_{2}SO_{4}}\) a reduktorem miedź. Podobnie reagują z kwasem siarkowym (VI) inne metale stojące w szerego elektrochemicznym niżej od wodoru (Ag, Hg). Metale stojące w tym szeregu wyżej od wodoru (Zn), wypierają wodór z kwasu siarkowego (VI) i reakcja zachodzi z wydzieleniem wodoru oraz utworzeniem soli kwasu siarkowego (VI).
To tyle w ramach wyjaśnienia
\(\displaystyle{ Cu + 2 H_{2}SO_{4} \rightarrow CuSO_{4} + SO_{2} + 2H_{2}O}\)
Reakcja zachodzi w taki sposób dla stężonego kawsu siarkowego (VI). Jest to typowa reakcja utleniania-redukcji. Utleniaczem jest \(\displaystyle{ H_{2}SO_{4}}\) a reduktorem miedź. Podobnie reagują z kwasem siarkowym (VI) inne metale stojące w szerego elektrochemicznym niżej od wodoru (Ag, Hg). Metale stojące w tym szeregu wyżej od wodoru (Zn), wypierają wodór z kwasu siarkowego (VI) i reakcja zachodzi z wydzieleniem wodoru oraz utworzeniem soli kwasu siarkowego (VI).
To tyle w ramach wyjaśnienia
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
- bereta
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 kwie 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 40 razy
CuS wyprze wodor z kwasu?
Hmm...
Trzeba by zacząć od podziału kwasów na utleniające i nieutleniające.
Do kwasów utleniających zaliczamy: \(\displaystyle{ H_{2}SO_{4}, HNO_{3}}\) (myśle, że na poziomie liceum wystarczy znać tylko te dwa kwasy utleniające)
Do kwasów nieutleniających zaliczamy: \(\displaystyle{ HCl, H_{2}S, H_{2}SO_{3}, HNO_{2}, H_{2}CO_{3}, H_{3}PO_{4}}\)
Metale aktywne (Zn, Fe, Na, Li, K) o ujemnym potencjale elektrochemicznym (stojące wyżej do wodoru w szeregu napięciowym metali) reagują zarówno z kwasami utleniającymi, jaki i kwasami nieutleniającymi co prowadzi co wyparcia wodoru z kwasu i powstania soli danego metalu, np.
\(\displaystyle{ Fe + 2HCl \rightarrow FeCl_{2} + H_{2}}\)
Metale półszlachetne (Cu, Ag, Hg) o dodatnim potencjale elektrochemicznym reagują wyłącznie z kwasami utleniającymi:
1. Z rozcieńczonym kwasem azotowym (V)(wyjątkiem jest Ag, które reguje tylko ze stężonym kwasem azotowym (V))
\(\displaystyle{ 3Cu + 8HNO_{3} \rightarrow 3Cu(NO_{3})_{2} + 2NO +4H_{2}O}\)
2. Ze stężonym kwasem azotowym (V):
\(\displaystyle{ Cu + 4 HNO_{3} \rightarrow Cu(NO_{3})_{2} + 2 NO_{2} + 2 H_{2}O}\)
3. Ze stężonym kwasem siarkowym (VI):
\(\displaystyle{ 2 Ag + 2 H_{2}SO_{4} \rightarrow Ag_{2}SO_{4} + SO_{2} + H_{2}O}\)
Trzeba by zacząć od podziału kwasów na utleniające i nieutleniające.
Do kwasów utleniających zaliczamy: \(\displaystyle{ H_{2}SO_{4}, HNO_{3}}\) (myśle, że na poziomie liceum wystarczy znać tylko te dwa kwasy utleniające)
Do kwasów nieutleniających zaliczamy: \(\displaystyle{ HCl, H_{2}S, H_{2}SO_{3}, HNO_{2}, H_{2}CO_{3}, H_{3}PO_{4}}\)
Metale aktywne (Zn, Fe, Na, Li, K) o ujemnym potencjale elektrochemicznym (stojące wyżej do wodoru w szeregu napięciowym metali) reagują zarówno z kwasami utleniającymi, jaki i kwasami nieutleniającymi co prowadzi co wyparcia wodoru z kwasu i powstania soli danego metalu, np.
\(\displaystyle{ Fe + 2HCl \rightarrow FeCl_{2} + H_{2}}\)
Metale półszlachetne (Cu, Ag, Hg) o dodatnim potencjale elektrochemicznym reagują wyłącznie z kwasami utleniającymi:
1. Z rozcieńczonym kwasem azotowym (V)(wyjątkiem jest Ag, które reguje tylko ze stężonym kwasem azotowym (V))
\(\displaystyle{ 3Cu + 8HNO_{3} \rightarrow 3Cu(NO_{3})_{2} + 2NO +4H_{2}O}\)
2. Ze stężonym kwasem azotowym (V):
\(\displaystyle{ Cu + 4 HNO_{3} \rightarrow Cu(NO_{3})_{2} + 2 NO_{2} + 2 H_{2}O}\)
3. Ze stężonym kwasem siarkowym (VI):
\(\displaystyle{ 2 Ag + 2 H_{2}SO_{4} \rightarrow Ag_{2}SO_{4} + SO_{2} + H_{2}O}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy