4.114 Oblicz ile gramow bezwodnego siarczanu sodu
4.114 Oblicz ile gramow bezwodnego siarczanu sodu
Oblicz ile gramow bezwodnego siarczanu sodu trzeba dosypac do 250 g znajdujacego sie w pracowni roztworu tej soli o stezeniu 0,5% aby otzrymac roztwor o stezeniu 1% czyli taki jaki powinien znajdowac sie w apteczce na wypadek zatrucia solami baru
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 09:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 7 razy
4.114 Oblicz ile gramow bezwodnego siarczanu sodu
(0,5+x) gram Na2SO4 - (250+x) roztworu
1 g Na2SO4 - 250 g roztworu
250 * (0,5+x) = 250 + x
125+250x = 250 +x/-x-125
249x = 125/:249
x=0,5 g Na2SO4.
1 g Na2SO4 - 250 g roztworu
250 * (0,5+x) = 250 + x
125+250x = 250 +x/-x-125
249x = 125/:249
x=0,5 g Na2SO4.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
4.114 Oblicz ile gramow bezwodnego siarczanu sodu
moja wersja(krzyzak chemiczny):
ms=
250g*0,5%
_________=1,25g
100%
100%1-0,5= 0,5
1%
0,5%100-1= 99
[nie wyszlo tak jak chcialem(powinno byc porozsuwane)]
proporcja=
5
___
990
990/250=3,96
5/3,96=1,26262626...[wynik]
wiem ze temat dawno zaczety ale teraz to mialem zadane...
ms=
250g*0,5%
_________=1,25g
100%
100%1-0,5= 0,5
1%
0,5%100-1= 99
[nie wyszlo tak jak chcialem(powinno byc porozsuwane)]
proporcja=
5
___
990
990/250=3,96
5/3,96=1,26262626...[wynik]
wiem ze temat dawno zaczety ale teraz to mialem zadane...