Oblicz ile gramow wody nalezy odparowac z 250 g roztworu:
a) o stezeniu 15% aby otrzymac roztwor 20-procentowy
b) o stezeniu 30% aby otrzymac roztwor 50-procentowy
Oblicz ile gramow wody nalezy odparowac
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Oblicz ile gramow wody nalezy odparowac
p- stężenie
\(\displaystyle{ m_{s}}\)- masa substratu
\(\displaystyle{ m_{p}}\)- masa produktu
\(\displaystyle{ p= \frac{m_{s}}{m_{p}} \\ a) \\ 0,15= \frac{m_{s}}{250} \Rightarrow m_{s}=37,5 \\ 0,2= \frac{37,5}{250-x} \Rightarrow x=?}\)
Najpierw zostało obliczone ile gramów danej substancji znajduje się w roztworze, a następnie ile trzeba odparować wody.
Przykład b) analogicznie.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ m_{s}}\)- masa substratu
\(\displaystyle{ m_{p}}\)- masa produktu
\(\displaystyle{ p= \frac{m_{s}}{m_{p}} \\ a) \\ 0,15= \frac{m_{s}}{250} \Rightarrow m_{s}=37,5 \\ 0,2= \frac{37,5}{250-x} \Rightarrow x=?}\)
Najpierw zostało obliczone ile gramów danej substancji znajduje się w roztworze, a następnie ile trzeba odparować wody.
Przykład b) analogicznie.
Pozdrawiam.
- mat3j86
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 13:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 40 razy
Oblicz ile gramow wody nalezy odparowac
\(\displaystyle{ 250 \cdot \frac{15}{100} =37,5}\)
\(\displaystyle{ \frac{37,5}{250-x} = \frac{20}{100}}\)
\(\displaystyle{ 250-x=187,5}\)
\(\displaystyle{ x=62,5}\)
\(\displaystyle{ 250 \cdot \frac{30}{100} =75}\)
\(\displaystyle{ \frac{75}{250-y} = \frac{50}{100}}\)
\(\displaystyle{ 250-y=150}\)
\(\displaystyle{ y=100}\)
\(\displaystyle{ \frac{37,5}{250-x} = \frac{20}{100}}\)
\(\displaystyle{ 250-x=187,5}\)
\(\displaystyle{ x=62,5}\)
\(\displaystyle{ 250 \cdot \frac{30}{100} =75}\)
\(\displaystyle{ \frac{75}{250-y} = \frac{50}{100}}\)
\(\displaystyle{ 250-y=150}\)
\(\displaystyle{ y=100}\)