Oblicz stezenie procentowe roztworu saletry otrzymanego przez dodanie:
a) 2,5 g saletry do 50 g roztworu tej saletry o stezeniu 5%
b) 5g saletry do 50 g roztworu tej saletry o stezeniu 20 %
Oblicz stezenie procentowe roztworu
- mat3j86
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 13:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 40 razy
Oblicz stezenie procentowe roztworu
a)
\(\displaystyle{ 50 \cdot \frac{5}{100} =2,5}\)
\(\displaystyle{ \frac{2,5+2,5}{50+2,5} = \frac{5}{52,5} \approx 0,095}\)
stężenie wynosi 9,5%
b)
\(\displaystyle{ 50 \cdot \frac{20}{100} =10}\)
\(\displaystyle{ \frac{5+10}{50+5} = \frac{15}{55} \approx 0,27}\)
stężenie wynosi 27%
\(\displaystyle{ 50 \cdot \frac{5}{100} =2,5}\)
\(\displaystyle{ \frac{2,5+2,5}{50+2,5} = \frac{5}{52,5} \approx 0,095}\)
stężenie wynosi 9,5%
b)
\(\displaystyle{ 50 \cdot \frac{20}{100} =10}\)
\(\displaystyle{ \frac{5+10}{50+5} = \frac{15}{55} \approx 0,27}\)
stężenie wynosi 27%