1) W jakim stosunku masowym należy zmieszać 20 - procentowy roztwór NaOH z wodą , aby otrzymać roztwór 2,8 - molowy ( \(\displaystyle{ d = 1,12 \frac{g}{dm ^{3}}}\)) ?
2)Do jakiej objętości wody należy wlać 150g 30 - procentowego roztworu, aby otrzymać roztwór 22,5 - molowy?
Proszę o pomoc w zadankach
rozcieńczanie i zatężanie roztworów
- bereta
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 kwie 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 40 razy
rozcieńczanie i zatężanie roztworów
Zadanie 1.
Najpierw obliczamy masę molową NaOH:
\(\displaystyle{ M _{NaOH}=40 \frac{g}{mol}}\)
Liczba moli NaOH wynosi 2,8 mola, co wykorzystujemy obliczając masę substancji rozpuszczonej w roztworze powstałym po dolaniu wody do roztworu NaOH:
\(\displaystyle{ m_{s}=n \cdot M_{NaOH}=2,8 \cdot 40=112g}\)
Następnie korzstamy ze wzoru na stężenie procentowe roztworu po rozcieńczeniu:
\(\displaystyle{ C_{\%}= \frac{C_{m} \cdot M }{d} \cdot 100 \%}\)
Podstawiamy odpowiednie dane :
\(\displaystyle{ C_{\%}= \frac{2,8 \cdot 40}{1120} \cdot 100 \% = 10%}\)
Przed rozcieńczeniem stężenie roztworu NaOH wynosiło 20 %, wiec jego początkowa masa wynosiła:
\(\displaystyle{ m_{r_{1}}= \frac{112g}{20 \%} \cdot 100 \%= 560 g}\)
Po dolaniu wody jego masa wynosi:
\(\displaystyle{ m_{r_{2}}= \frac{112g}{10 \%} \cdot 100 \%= 1120 g}\)
Masa dolanej wody jest równa: \(\displaystyle{ m_{r_{2}}-m_{r_{1}}=1120-560=560g}\)
Zatem stosunek masowy 20-procentowego roztworu NaOH do dolanej wody wynosi 1.
-- 23 kwi 2009, o 16:31 --
Odpowiedź do zadania nr 2:
Najpierw należy obliczyć masę wody wchodzącej w skład roztworu 30 -procentowego:
\(\displaystyle{ m_{s}= \frac{m_{r} \cdot C_{\%}}{100\%}}\)
\(\displaystyle{ m_{s}=45g}\)
\(\displaystyle{ m_{H_{2}O}=m_{r}-m_{s}=150-45=105g}\)
Gęstość wody wynosi \(\displaystyle{ 1 \frac{g}{cm ^{3} }}\) co daje nam objętość wynoszącą \(\displaystyle{ 105 cm ^{3}= 0,105 dm^{3}}\)
Objętość wody stanowi objętość roztworu 30-procentowego.
Dalszej części rozwiązania nie jestem pewna.
Na \(\displaystyle{ 22,5 mola}\) substancji przypada \(\displaystyle{ 1 dm^{3}}\) objętości roztworu. Dlatego, aby otrzymać roztwór o żadanym stężęniu musimy dolać \(\displaystyle{ 1 dm^{3}-0,105 dm^{3}=0,895 dm^{3}}\) wody.
Najpierw obliczamy masę molową NaOH:
\(\displaystyle{ M _{NaOH}=40 \frac{g}{mol}}\)
Liczba moli NaOH wynosi 2,8 mola, co wykorzystujemy obliczając masę substancji rozpuszczonej w roztworze powstałym po dolaniu wody do roztworu NaOH:
\(\displaystyle{ m_{s}=n \cdot M_{NaOH}=2,8 \cdot 40=112g}\)
Następnie korzstamy ze wzoru na stężenie procentowe roztworu po rozcieńczeniu:
\(\displaystyle{ C_{\%}= \frac{C_{m} \cdot M }{d} \cdot 100 \%}\)
Podstawiamy odpowiednie dane :
\(\displaystyle{ C_{\%}= \frac{2,8 \cdot 40}{1120} \cdot 100 \% = 10%}\)
Przed rozcieńczeniem stężenie roztworu NaOH wynosiło 20 %, wiec jego początkowa masa wynosiła:
\(\displaystyle{ m_{r_{1}}= \frac{112g}{20 \%} \cdot 100 \%= 560 g}\)
Po dolaniu wody jego masa wynosi:
\(\displaystyle{ m_{r_{2}}= \frac{112g}{10 \%} \cdot 100 \%= 1120 g}\)
Masa dolanej wody jest równa: \(\displaystyle{ m_{r_{2}}-m_{r_{1}}=1120-560=560g}\)
Zatem stosunek masowy 20-procentowego roztworu NaOH do dolanej wody wynosi 1.
-- 23 kwi 2009, o 16:31 --
Odpowiedź do zadania nr 2:
Najpierw należy obliczyć masę wody wchodzącej w skład roztworu 30 -procentowego:
\(\displaystyle{ m_{s}= \frac{m_{r} \cdot C_{\%}}{100\%}}\)
\(\displaystyle{ m_{s}=45g}\)
\(\displaystyle{ m_{H_{2}O}=m_{r}-m_{s}=150-45=105g}\)
Gęstość wody wynosi \(\displaystyle{ 1 \frac{g}{cm ^{3} }}\) co daje nam objętość wynoszącą \(\displaystyle{ 105 cm ^{3}= 0,105 dm^{3}}\)
Objętość wody stanowi objętość roztworu 30-procentowego.
Dalszej części rozwiązania nie jestem pewna.
Na \(\displaystyle{ 22,5 mola}\) substancji przypada \(\displaystyle{ 1 dm^{3}}\) objętości roztworu. Dlatego, aby otrzymać roztwór o żadanym stężęniu musimy dolać \(\displaystyle{ 1 dm^{3}-0,105 dm^{3}=0,895 dm^{3}}\) wody.