Proszę o pomoc!
Obliczyć masę dwutlenku siarki SO2, który zajmuje objętość 30 cm3 w tem. 295 K pod cisnieniem normalnym
masę dwutlenku siarki
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
masę dwutlenku siarki
\(\displaystyle{ V=30cm^3=3\cdot 10^{-5}m^3\\
T=295K\\
p=101325Pa\\
R=8,31\frac{J}{mol\cdot K}\\
\\
pV=nRT\\
n=\frac{pV}{RT}\\
n=\frac{101325Pa\cdot 3\cdot 10^{-5}m^3}{8,31\frac{J}{mol\cdot K} \cdot 295K}}\)
T=295K\\
p=101325Pa\\
R=8,31\frac{J}{mol\cdot K}\\
\\
pV=nRT\\
n=\frac{pV}{RT}\\
n=\frac{101325Pa\cdot 3\cdot 10^{-5}m^3}{8,31\frac{J}{mol\cdot K} \cdot 295K}}\)