Proszę o sprawdzenie zadań dotyczących powietrza

Quentin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 16 lut 2009, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 50 razy

Proszę o sprawdzenie zadań dotyczących powietrza

Post autor: Quentin »

Witam!

Mam kilka zadań dotyczących ogólnie powietrza. Odnośnie niektórych mam pewne wątpliwości, a tak to chciałbym się zapytać czy dobrze robię

Pytanie 1.
Który z wymienionych gazów występuje wyłącznie w postaci atomów ?
- Chlor
- Ozon
- Hel <----
- Azot
Co to znaczy, że występuje wyłącznie w postaci atomów - nie rozumiem tego :-/ Wiem, że ta odpowiedź (robię z płytki CD, która była w książce), ale chciałbym się dowiedzieć dlaczego akurat tak, bo jutro mam sprawdzian z podobnych rzeczy...

Pytanie 2.
Tlenkiem nazywamy związek chemiczny zbudowany wyłącznie z:
- Atomów lub jonów tlenu i innego pierwiastka <----
- Atomów tlenu i jonów innego pierwiastka
- Atomów tlenu i atomów innego pierwiastka
- Jonów tlenu i jonów innego pierwiastka
Tutaj będzie pierwsza odpowiedź, rozumiem mniej więcej, ale czy ktoś mógłby w stanie wytłumaczyć to dokładniej, bo nie jestem pewien czy dobrze czaję...

Pytanie 3.

Mam zadanie dotyczące tego jak można łatwo wykonać doświadczenie, które ma na celu sprawdzenie czy gdzieś znajduje się tlenek węgla(IV). I można to zrobić wprowadzając do wody wapiennej rurkę od próbówki w której jest/nie jest dwutlenek węgla. Jeśli jest - woda wapienna zmętnieje. Jeśli nie jest - woda nie zmętnieje. Można to tak wytłumaczyć

Chyba tak, bo mam taki obrazek:



Ale chcę się upewnić...

Pytanie 4.

Mam też zadanie dotyczące tego jak łatwo sprawdzić czy w otoczeniu jest tlen. Odpowiedź jest wg mnie banalna - wystarczy zapalić zapałkę - jeżeli się nie zapali (a wilgotność powietrza jest mała) - znaczy, że tlenu nie ma. Jeżeli tak - tlen jest, bo podtrzymuje on palenie. Może być coś takiego

Pytanie 5.

Mam takie dwa dziwne zadania, wiem jaka jest odpowiedź ale nie wiem dlaczego:


http://img151.imageshack.us/img151/2665/lol2w.png

Ktoś wie jak to wytłumaczyć Musiałbym do tego już raczej jakieś filmy obejrzeć raczej, co :->

Pytanie 6.

Jak wytłumaczyć taki rysunek

http://img24.imageshack.us/img24/1382/lol6j.png

1. Tlenek węgla(IV) nie podtrzymuje palenia - jasne.
2. Tlen podtrzymuje palenie - jasne.
3. Wodór z tlenem zmieszany, ale w stosunku 2:1 - powoduje wybuch. Ale tutaj musimy przyjąć właśnie takie stosunki tych pierwiastków.

Wszystko się zgadza

Pytanie 7.

Mam takie banalne zadanie ale nie wiem czego tak się je rozwiązuje
Spalając 8g wodoru otrzymano 72g wody. Ile g tlenu wzięło udział w tej reakcji ?

----------------------------------------------------------------

Dane:

\(\displaystyle{ mH_{2} = 8g}\)
\(\displaystyle{ mH_{2} O = 72g}\)

Szukane:

\(\displaystyle{ mO_{2} = ?}\)

----------------------------------------------------------------

Rozwiązanie:

\(\displaystyle{ 2H_{2} O ----> O_{2} + 2H_{2}}\)
\(\displaystyle{ 72g ----> x + 8g}\)
\(\displaystyle{ x = 64g}\)
Nie wiem, to ta woda powstaje w wyniku spalania wodoru, który łączy się z tlenem Jak to jest

Pytanie 8.
W próbce o objętości \(\displaystyle{ 50cm^{3}}\) wykryto m.in.:

&#8226; 15% objętościowych tlenku azotu(IV)
&#8226; 5% objętościowych tlenku azotu(II)

Oblicz masę obu tlenków w tej próbce.

Gęstość \(\displaystyle{ NO_{2} = 0,0019g/cm^{3}}\)
Gęstość \(\displaystyle{ NO = 0,0012g/cm^{3}}\)
Rozwiązanie:

\(\displaystyle{ 50 cm^{3} - 100%}\)

\(\displaystyle{ NO_{2} = 50 cm^{3} \cdot 0,15 = 7,5 cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ NO = 50 cm^{3} \cdot 0,05 = 2,5 cm^{3}}\)

Ponieważ masa to:
\(\displaystyle{ m = d \cdot v}\)

\(\displaystyle{ mNO_{2} = 7,5 cm^{3} \cdot 0,0019g/cm^{3} \approx 0,0143 g}\)
\(\displaystyle{ mNO = 2,5 cm^{3} \cdot 0,0012g/cm^{3} = 0,003 g}\)

To jest OK



Nie musicie odpowiadać na wszystkie pytania - tylko na te, które umiecie. Z góry wyrażam największą wdzięczność nawet za najmniejszą pomoc... Jutro (czwartek) mam z tego sprawdzian i chciałbym to szybko załapać. Więc z góry wielkie, ale to wielkie dzięki

Pozdro

PS. Piszcie np. Ad 2. jak odpowiadacie, bo się w tym pogubię
vega89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 23 lut 2009, o 18:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

Proszę o sprawdzenie zadań dotyczących powietrza

Post autor: vega89 »

1. To, że występuje w postaci atomów oznacza, że zawsze zapisujemy go jako jeden atom czyli He. Chlor, ozon i azot wystepuja natomiast w postaci dwucząsteczkowej, dlatego zapisujemy je jako odpowiednio:
\(\displaystyle{ Cl_{2}}\), \(\displaystyle{ O_{3}}\) i \(\displaystyle{ N_{2}}\).

2. Tlenek to związek chemiczny składajacy się z tlenu i jakiegoś innego pierwiaastka, np \(\displaystyle{ CO_{2}}\),
\(\displaystyle{ H_{2}}\)O itd,

3. Odp dobra. Woda wapienna służy do wykrywania \(\displaystyle{ CO_{2}}\), dlatego też pod jego wpływem ulega zmętnieniu. Reakcja:
\(\displaystyle{ Ca(OH)_{2}}\)+ \(\displaystyle{ CO_{2}}\)= \(\displaystyle{ CaCO_{3}}\)+\(\displaystyle{ H_{2}}\)O

5. \(\displaystyle{ CO_{2}}\) jest gazem cięższym od powietrza, dlatego mozna go zbierać w ten sposób, że
probówka jest umieszczona pionowo dnem na dół(wtedy gaz zbiera się na jej dnie).

Wodór jest natomiast gazem lżejszym od powietrza, dlatego też wędruje do góry. Probówka zatem musi być umieszczona tak, by jej dno było skierowane do góry(wtedy gaz zbiera się przy jej końcu).

6. Zgadza się.

7. Wszystko fajnie, tylko reakcja biegnie w drugą strone. Wynik dobry.

8. Ok

Powodzenia
ODPOWIEDZ