chemia : stosunek masowy

xxangelxxtegiexx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2009, o 16:13
Płeć: Kobieta

chemia : stosunek masowy

Post autor: xxangelxxtegiexx »

jaki jest stosunek masowy żelaza do tlenu w tlenku żelaza (III) jeżeli masy atomowe żelaza i tlenu wynoszą: Mfe=56u, Mo=16u?
a) 2:7
b) 3:7
c) 7:2
d)7:3

prosze o pomoc !!!!!!
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

chemia : stosunek masowy

Post autor: lorakesz »

\(\displaystyle{ Fe_2O_3\\
k=\frac{2M_{Fe}}{3M_O}=\frac{2\cdot 56u}{3\cdot 16u}=\frac{7}{3}}\)
xxangelxxtegiexx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 kwie 2009, o 16:13
Płeć: Kobieta

chemia : stosunek masowy

Post autor: xxangelxxtegiexx »

dziekuje bardzo )))))) ale mam jeszcze jedno :
Podczas zmiękczania twardej wody zaszła reakcja:
CaCl2 + Na2CO3 → CaCO3 + 2NaCl
Ile gramów osadu węglanu wapnia wydzieli się, jeśli do reakcji zużyto 212 g węglanu sodu? Masy atomowe poszczególnych pierwiastków wynoszą: MNa = 23 u, MC = 12 u, MO = 16 u, MCa = 40 u. Zapisz obliczenia.
dasz rade ?? jak nie to trudno ale tak i tak dziekuje
ODPOWIEDZ