hydraty

mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

hydraty

Post autor: mat1989 »

Oblicz masę \(\displaystyle{ FeCl_{3}\cdot6H_{2}O}\) jaką należy owarzyć odważyć w celu otrzymania \(\displaystyle{ 250cm^{3}}\) 0,1 molowego roztworu chlorku żelaza(III).
Awatar użytkownika
M.birostris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 11 sty 2006, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starogard
Pomógł: 3 razy

hydraty

Post autor: M.birostris »

obliczasz liczbe moli fecl w roztworze który mamy otrzymać, mnożymy przez mase jednego mola. mamy potrzebna masę fecl. teraz układamy proporcję, wykorzystując addytywność masy.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2006, o 18:38 przez M.birostris, łącznie zmieniany 1 raz.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

hydraty

Post autor: mat1989 »

tak to probowalem obliczyc:
\(\displaystyle{ n=0,25\cdot0,1=0,025 mola FeCl_{3}}\)
\(\displaystyle{ M_{FeCl_{3}}\cdot6H_{2}O=269\frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ 269g_{(h)}---1molFeCl_{3}}\)
\(\displaystyle{ x---0,025molaFeCl_{3}}\)
\(\displaystyle{ x=6g}\)
Awatar użytkownika
M.birostris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 11 sty 2006, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starogard
Pomógł: 3 razy

hydraty

Post autor: M.birostris »

nie policzyłeś masy fecl której potrzebujemy. ostateczny wynik jaki mi wyszedł to 9.425g.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

hydraty

Post autor: mat1989 »

bo ja inaczej ulozylem proporcje, roztwor jest 0,1 molowy czyli w \(\displaystyle{ 250cm^{3}}\) jest 0,025 mola \(\displaystyle{ FeCl_{3}}\) i obliczam mase molowa \(\displaystyle{ FeCl_{3}\cdot6H_{2}O}\) czyli \(\displaystyle{ 269\frac{g}{mol}}\)
i teraz układam proporcje, w 269g jest 1 mol \(\displaystyle{ FeCl_{3}}\),
a w ilu gramach jest \(\displaystyle{ 0,025 mola FeCl_{3}}\)
wiec z tego x=6g
Awatar użytkownika
M.birostris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 11 sty 2006, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starogard
Pomógł: 3 razy

hydraty

Post autor: M.birostris »

sorki, fakt. myślałem, że to 26coś, jest masą fecl. a że jest masą feclh2o to oczywiście masz dobrze
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

hydraty

Post autor: mat1989 »

ok
ODPOWIEDZ