Pomożcie mi rozwiązać to zadanie...
Obliczyć masę cząsteczkową substancji rozpuszczonej jeżeli wiadomo, że 30% roztwór jest roztworem \(\displaystyle{ 3,74}\)molowym o gęstości \(\displaystyle{ 1,28\frac{g}{cm ^{3} }}\)
Wypisałem sobie dane:
\(\displaystyle{ d_{r}= 1,28 \frac{g}{cm ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ Cp = 30%}\)
\(\displaystyle{ Cm= 3,74 mol/dm ^{3}}\)
Masa cząsteczkowa substancji...
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Masa cząsteczkowa substancji...
\(\displaystyle{ C_m=\frac{d}{M}\cdot C_p\\
M=\frac{dC_p}{C_m}=\frac{1280\frac{g}{dm^3}\cdot 0,3}{3,74\frac{mol}{dm^3}} \approx 102,67\frac{g}{mol}}\)
M=\frac{dC_p}{C_m}=\frac{1280\frac{g}{dm^3}\cdot 0,3}{3,74\frac{mol}{dm^3}} \approx 102,67\frac{g}{mol}}\)