Witam Mam taki problem, a mianowicie nie potrafię rozwiązać tych zadań Wiele razy próbowałem je wykonać, jednakże nic sensownego z tego nie wychodziło Niedługo mam sprawdzian i chciałbym się do niego dobrze przygotować Byłbym bardzo wdzięczny za okazaną pomoc Oczywiście punkcik poleci
zad 1
Oblicz objętość wyrażoną w decymetrach sześciennych jaką w warunkach normalnych zajmuje 20 moli azotu ?
zad 2
Posługując się wartością liczby Avogadro, oblicz masę \(\displaystyle{ Na_{2}}\)\(\displaystyle{ SO_{4}}\), mającą 6,02*\(\displaystyle{ 10^{23}}\) wszystkich atomów
zad 3
Oblicz liczbę moli wodoru wydzieloną podczas reakcji 3 moli cynku z kwasem solnym.
zad 4
20 g chlorku sodu rozpuszczono w 50 g wody. Oblicz stężenie procentowe tego roztworu.
zad 5
Oblicz liczbę moli KOH zawartą w \(\displaystyle{ 20cm^{3}}\) 2 molowego roztworu wodorotlenku.
zad 6
Oblicz ile moli węgla pozostanie niezużytych podczas spalania węgla do \(\displaystyle{ CO_{2}}\), jeśli wzięto 5 moli węgla i 8 moli tlenu.
Pozdrawiam baco123
stechiometria
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
stechiometria
A z czym konkretnie masz problem? Podaję wskazówki
1. W warunkach normalnych 1 mol każdego gazu zajmuje \(\displaystyle{ 22,4dm^3}\).
2.
3. Zapisz równanie reakcji. Liczba moli atomów/cząsteczek będzie liczbowo równa współczynnikowi stechiometrycznemu przed atomem/cząsteczką. Następnie proporcja:
liczba at. cynku z równanie - liczba atomów H2 z równanie
3 mole cynku - x
X będzie ilością moli wydzielonego H2.
4. Wykorzystaj wzór \(\displaystyle{ cp= \frac{ms \cod 100\%}{mr}}\). cp - stężenie, ms - masa chlorku sodu, mr - masa roztwóru, czyli masa soli + masa wody.
5. Zamień objętość na dm3. Następnie przekształć wzór: \(\displaystyle{ cm= \frac{n}{V}}\) (n= liczba moli), oblicz.
6. Podobnie jak w zadaniu 3 - zapisz równanie reakcji. Potem przyrównuj liczbę modelową moli do podanych w zadaniu.
1. W warunkach normalnych 1 mol każdego gazu zajmuje \(\displaystyle{ 22,4dm^3}\).
2.
Oblicz ilość moli cząsteczek a potem proporcja z użyciem masy molowej.Mol - to jednostka liczności materii.
1 mol drobin zawiera \(\displaystyle{ 6,02 \cdot 10^23}\) drobin
(liczbowo masa molowa jest równa masie atomowej/cząsteczkowej).Masa molowa - to masa 1 mola drobin.
3. Zapisz równanie reakcji. Liczba moli atomów/cząsteczek będzie liczbowo równa współczynnikowi stechiometrycznemu przed atomem/cząsteczką. Następnie proporcja:
liczba at. cynku z równanie - liczba atomów H2 z równanie
3 mole cynku - x
X będzie ilością moli wydzielonego H2.
4. Wykorzystaj wzór \(\displaystyle{ cp= \frac{ms \cod 100\%}{mr}}\). cp - stężenie, ms - masa chlorku sodu, mr - masa roztwóru, czyli masa soli + masa wody.
5. Zamień objętość na dm3. Następnie przekształć wzór: \(\displaystyle{ cm= \frac{n}{V}}\) (n= liczba moli), oblicz.
6. Podobnie jak w zadaniu 3 - zapisz równanie reakcji. Potem przyrównuj liczbę modelową moli do podanych w zadaniu.
stechiometria
Lonc, Mógłbyś mi zrobić zadanie 3 ??? Niby robię zgodnie z Twoimi instrukcjami, jednak wynik końcowy się nie zgadza
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
stechiometria
\(\displaystyle{ Zn + 2HCl \rightarrow ZnCl_{2} + H_{2}}\)
1 mol cynku - 1 mol wodoru
3 mole cynku - X
X= 3 mole
(wynik jest to liczba moli wodoru w warunkach normalnych, czyli cząsteczkowego H2 - 3 mole wodoru cząsteczkowego)
1 mol cynku - 1 mol wodoru
3 mole cynku - X
X= 3 mole
(wynik jest to liczba moli wodoru w warunkach normalnych, czyli cząsteczkowego H2 - 3 mole wodoru cząsteczkowego)
stechiometria
Lonc, Mógłbyś mi sprawdzić zad. 6 ???
C + \(\displaystyle{ O_{2}}\) ------> \(\displaystyle{ CO_{2}}\)
1 mol C - 1 mol \(\displaystyle{ O_{2}}\)
5 moli- x
x= \(\displaystyle{ \frac{5*1}{1}}\)
x= 5 (tyle zostanie zużytych)
8 moli - 5 moli= 3 mole (tyle zostanie niezużytych)
C + \(\displaystyle{ O_{2}}\) ------> \(\displaystyle{ CO_{2}}\)
1 mol C - 1 mol \(\displaystyle{ O_{2}}\)
5 moli- x
x= \(\displaystyle{ \frac{5*1}{1}}\)
x= 5 (tyle zostanie zużytych)
8 moli - 5 moli= 3 mole (tyle zostanie niezużytych)
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
stechiometria
Wszystkie obliczenia są dobrze, z tym, że w zadaniu było pytanie ile moli węgla zostanie niezużytych - pomyliłeś się i policzyłeś to dla tlenu Oczywiście tlenu pozostaną 3 mole, natomiast węgiel przereaguje cały = nieużytych 0 moli.
stechiometria
Lonc, a w zad. 2 muszę obliczyć z układu pierwiastków masę molową, która jest równa masie atomowej ???