Budowa atomu, masa cząsteczkowa, jony

meteo515
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 lut 2006, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno

Budowa atomu, masa cząsteczkowa, jony

Post autor: meteo515 »

Pomozecie mi rozwiązać takie zadania.
1. Przedstaw budowę atomu - okreslająć liczbe. kwantową
K, S, Cr, Mn, Sn, Cl tych pierwiastków.
2. Oblicz mase czasteczkową
HNO3 , NaOH, Na2 CO3, Ca3(BO3)2
3.Określ jakimi jonami stają sie pierwiastki
S, Mg, O, K, Al.
Pomozecie.

Pomożecie prosze.
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

Budowa atomu, masa cząsteczkowa, jony

Post autor: PawelJan »

Jaką znowu liczbę kwantową??
annemarie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2 lut 2006, o 18:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Budowa atomu, masa cząsteczkowa, jony

Post autor: annemarie »

Co do pierwszego: budowa atomu czyli konfiguracja elektronowa? (1s2 2p2 itd?)

2 zadanie:
HNO3 - 1u+14u+3*16u=63u
NaOH - 23u+16u+1u=40u
Na2CO3 - 23u*2+12u+48u=96u
Ca3(BO3)2 - 40u*3+3*11u+6*16u=120+33+96=249u
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

Budowa atomu, masa cząsteczkowa, jony

Post autor: PawelJan »

No a 3.: S2-, Mg2+, O2-, K+, Al3+ zazwyczaj
ODPOWIEDZ