stężenie, gęstość roztworu

MarzenaM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 mar 2009, o 21:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

stężenie, gęstość roztworu

Post autor: MarzenaM »

Czy ktos moze mi pomoc w wykonaniu tych dwóch zadan?chemia nie jest moja mocna stroną, z gory dziekuje

1. Oblicz ile cm3 wodnego roztworu NaOH (maksymalnie o stężeniu 1 mol na dm3 można przygotować z 1 kg roztworu NaOH o stezeniu 40%)

2. Wiedząc że wodny roztwór NaCl o stężeniu molowym 4,84 mol/dm3 jest jednocześnie roztworem o stężeniu 24% oblicz gęstość tego roztworu.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2009, o 23:42 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
actii13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 26 mar 2009, o 16:16
Płeć: Kobieta
Pomógł: 3 razy

stężenie, gęstość roztworu

Post autor: actii13 »

mam pytanko ile w tym drugim zadaniu ma wyjsc? Bo mi wyszlo 192 ale nie wiem czy to jest dobrze...
MarzenaM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 mar 2009, o 21:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

stężenie, gęstość roztworu

Post autor: MarzenaM »

W podręczniku pisze 1,18gram/cm3
actii13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 26 mar 2009, o 16:16
Płeć: Kobieta
Pomógł: 3 razy

stężenie, gęstość roztworu

Post autor: actii13 »

to cos jest nie tak jak uda mi sie zrobic to napisze
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

stężenie, gęstość roztworu

Post autor: marcinn12 »

2 zadanie to jest typowa zabawa w przeksztalcanie wzorów. Przekształce je a wyliczenia zostawię Tobie.

\(\displaystyle{ C_{m}= \frac{n}{V_{r}}}\)
\(\displaystyle{ V_{r}= \frac{m_{r}}{d_{r}}}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{m_{s}}{M}}\)
\(\displaystyle{ m_{s}= \frac{m_{r}*C_{p} }{100 }}\)

z tych 4 wzorow możemy zrobić jeden

\(\displaystyle{ C_{m}= \frac{C_{p}*d_{r}}{100*M}}\)

Z tego wyznaczyć \(\displaystyle{ d_{r}}\).

\(\displaystyle{ d_{r}= \frac{C_{m}*100*M}{C_{p}}}\)

W zadaniu 1 możesz wykorzystać wzór wyżej i obliczyc gęstość roztworu a poźniej ze wzoru \(\displaystyle{ V_{r}= \frac{m_{r}}{d_{r}}}\) obliczyc objetosc roztworu
MarzenaM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 mar 2009, o 21:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

stężenie, gęstość roztworu

Post autor: MarzenaM »

A czy duze M znaczy masę molową?
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

stężenie, gęstość roztworu

Post autor: marcinn12 »

Zgadza się
MarzenaM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 mar 2009, o 21:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

stężenie, gęstość roztworu

Post autor: MarzenaM »

super! dziekuje za pomoc , i klikam "pomogl"
ODPOWIEDZ