Obliczenia stęzenia molowego, konfiguracja powłoki walencyjn

myszzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 mar 2009, o 21:39
Płeć: Kobieta

Obliczenia stęzenia molowego, konfiguracja powłoki walencyjn

Post autor: myszzz »

Błagam o pomoc do tych zadań:
Zad.1
W 500cm3 roztworu azotanu(V)potasu znajduje sie 0,6 mola tej soli. Oblicz stężenie molowe tej soli.
Zad.2
Atom pierwiastka ma liczbę atomową 50 a liczbę masową 120. Określ:
a)liczbę protonów
b)liczbę elektronów
c)liczbę neutronów
d)konfigurację powłoki walencyjnej
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

Obliczenia stęzenia molowego, konfiguracja powłoki walencyjn

Post autor: lorakesz »

Zadanie 1.
\(\displaystyle{ V = 500cm^3=0,5dm^3\\
n=0,6mol\\
{[}KNO_3{]}=\frac{n}{V}=\frac{0,6mol}{0,5dm^3}=1,2\frac{mol}{dm^3}}\)

Zadanie 2.
\(\displaystyle{ n_{p^+}=50\\
n_{e^-}=50\\
n_{n^0}=120-50=70\\
5s^25p^2}\)
myszzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 mar 2009, o 21:39
Płeć: Kobieta

Obliczenia stęzenia molowego, konfiguracja powłoki walencyjn

Post autor: myszzz »

Dziękuję ślicznie!!;)
ODPOWIEDZ