Chemia to dla mnie czarna magia, wiec postanowilem tu napisac. Oto zadanko z ktorym mam problem.
Do spalenia 2 dm pewnego alkenu użyto 8 dm tlenu otrzymując 8 dm tlenku węgla(II) i 8 dm pary wodnej ( wtych samych warunkach ciśnienia i temp.)Wyznacz wzór sumaryczny użytego alkenu.
Mam z tym problem. Byłbym wdzięczny za rozwiązanie tego zadania. Z góry dzęki
Alkeny-zadanie
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Alkeny-zadanie
Mając alken o liczbie atomów węgla n, można to zapisać tak:
\(\displaystyle{ C_{n}H_{2n} + nO_{2} --> n CO + n H_{2}O}\)
Skoro po spaleniu 2 dm3 alkenu powstało 8 dm3 CO, to możemy ułożyć taką proporcję
\(\displaystyle{ 22,4 dm^{3} C_{n}H_{2n} -- n\cdot22,4 dm^{3}CO}\)
\(\displaystyle{ 2 dm^{3} C_{n}H_{2n} -- 8 dm^{3}CO}\)
Z czego otrzymujemy n=4, czyli alkenem jest n-buten.
W ramach sprawdznia napisz reakcję półspalania n-butenu i zobacz, czy się zgadza.
\(\displaystyle{ C_{n}H_{2n} + nO_{2} --> n CO + n H_{2}O}\)
Skoro po spaleniu 2 dm3 alkenu powstało 8 dm3 CO, to możemy ułożyć taką proporcję
\(\displaystyle{ 22,4 dm^{3} C_{n}H_{2n} -- n\cdot22,4 dm^{3}CO}\)
\(\displaystyle{ 2 dm^{3} C_{n}H_{2n} -- 8 dm^{3}CO}\)
Z czego otrzymujemy n=4, czyli alkenem jest n-buten.
W ramach sprawdznia napisz reakcję półspalania n-butenu i zobacz, czy się zgadza.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 17 sty 2006, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Alkeny-zadanie
Skoro jesteśmy przy alkenach to ja równiez mam zadanko dot tego działu
Ile metrów sześciennych potrzeba do otrzymania 0,2 kilo(10^3) mola 2-chloropropanu w reakcji addycji chlorowodoru do propenu.
Rowniez dziękuję z góry.
Ile metrów sześciennych potrzeba do otrzymania 0,2 kilo(10^3) mola 2-chloropropanu w reakcji addycji chlorowodoru do propenu.
Rowniez dziękuję z góry.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2006, o 21:49 przez Bramkarz87, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Alkeny-zadanie
Zapiszę sumarycznie,
\(\displaystyle{ C_{3}H_{6}+HCl--> C_{3}H_{7}Cl}\)
Chodzi o metry sześcienne czego? I co to oznacza 0,2 kg.mola?
Rozwiążę dla objętości propenu do otrzymania 0,2 mola.
Jak widać, do otrzymania 1 mola pochodnej potrzeba 1 mola węglowodoru. Czyli do otrzymania 0,2 mola pochodnej poterzeba 0,2 mola propenu.
Wiemy, że 1 mol dowolnego gazu to 22,4 dm�, a więc 0,2 mola to 4,48 dm�.
\(\displaystyle{ C_{3}H_{6}+HCl--> C_{3}H_{7}Cl}\)
Chodzi o metry sześcienne czego? I co to oznacza 0,2 kg.mola?
Rozwiążę dla objętości propenu do otrzymania 0,2 mola.
Jak widać, do otrzymania 1 mola pochodnej potrzeba 1 mola węglowodoru. Czyli do otrzymania 0,2 mola pochodnej poterzeba 0,2 mola propenu.
Wiemy, że 1 mol dowolnego gazu to 22,4 dm�, a więc 0,2 mola to 4,48 dm�.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 17 sty 2006, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Alkeny-zadanie
Kolejny problem z dziedziny chemia organiczna
Oblicz ile czasteczek etenu uległo polimeryzacji jezeli masa czasteczkowa polimeru wynosi 18tys unitów.
W poprzednim zamiast kg powinno byc kilo (koleżanka mi zle przepisala tresc, bo mnie nie bylo na lekcji. Pewnie dlatego mam problemy z chemią teraz). To juz ostatnie w tym tygodniu zadanie. Jeszcze raz dziękuję.
Oblicz ile czasteczek etenu uległo polimeryzacji jezeli masa czasteczkowa polimeru wynosi 18tys unitów.
W poprzednim zamiast kg powinno byc kilo (koleżanka mi zle przepisala tresc, bo mnie nie bylo na lekcji. Pewnie dlatego mam problemy z chemią teraz). To juz ostatnie w tym tygodniu zadanie. Jeszcze raz dziękuję.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Alkeny-zadanie
W tamtym zadaniu nie poprawiam, chyba nie ma potrzeby.
Co do polimeryzacji:
\(\displaystyle{ n CH_{2}=CH_{2} --> [-CH_{2}-CH_{2}-]_{n}}\)
\(\displaystyle{ M_{C_{2}H_{4}}=28 u}\)
\(\displaystyle{ n\cdot28u=18000u}\)
\(\displaystyle{ n=642,857...}\)
Co do polimeryzacji:
\(\displaystyle{ n CH_{2}=CH_{2} --> [-CH_{2}-CH_{2}-]_{n}}\)
\(\displaystyle{ M_{C_{2}H_{4}}=28 u}\)
\(\displaystyle{ n\cdot28u=18000u}\)
\(\displaystyle{ n=642,857...}\)