Zad. 1
W 0,5dm3 wody o gęstości 1g/cm3 rozpuszczono 11,2dm3 chloru(objętość zmierzono w warunkach normalnych). Oblicz stężenie procentowe otrzymanej wody chlorowej.
Zad. 2
Oblicz stężenie procentowe jodyny - roztworu używanego do dezynfekcji skaleczeń, skoro można go otrzymać rozpuszczając 26,5g jodu w 625cm3 alkoholu o gęstości 0,8g/cm3.
Zad. 3
Oblicz ile gramów wodorotlenku sodu znajduje się w 50cm3 roztworu o stężeniu 20% i gęstości 1,275g/cm3
Zad. 4
Oblicz objętość HCl(warunki normalne) który należy rozpuścić w 1dm3 wody (d=1g/cm3), aby otrzymać kwas solny o stężeniu 35%.
Zad. 5
Oblicz ile gramów soli kamiennej należy dodać do 100g wodnego roztworu tej soli o stężeniu 5%, aby otrzymać roztwór o stężeniu 10%.
Zad. 6
Oblicz, ile gramów substancji pozostanie po odparowaniu do sucha 300g jej roztworu o stężeniu 20%
Zad. 7
Oblicz, ile gramów wody trzeba odparować ze 120g wodnego roztworu saletry sodowej NaNO3 o stężeniu 20% aby otrzymać roztwór o stężeniu 25%.
Będę wdzięczna za pomoc w tych zadaniach. Chciałabym zrozumieć te zadania ale jakoś mi nie wychodzi, byłabym więc też wdzięczna za wytłumaczenie.
Obliczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 13 gru 2006, o 12:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Obliczenia
1)
Podstaw pod wzór
Cm=m/M*V
m-masa (w tym wypadku to bedzie 35,5g bo 11,2dm^3 to ejst 0,5 mola )
M-masa molowa 71g bo chlor wystepuje w czasteczkach 2 atomowych
v-objetość
2)
d=m/v => m=d*v przeliczamy objetośc alkocholu na mase
Z wzroru na stezenie procentowe obliczmy stezenie jodu
(26,5g/mase alkocholu + 26,5)*100%=cp
3)
znowu przeliczmy objetośc na mase, czyli kożystamy z wzoru m=v*d
i potem procent z liczby czyli 20%=0,2
0,2*masa= zawartośc wodrotlenku
4)
1dm^3 wody to 1000g
0,35=x/1000+x
wyliczasz x i masz mase HCl potrzebnego do rozpuszczenia
nastepnie dzielisz na mase molową HCl (36,5g/mol) i mnożysz przez 22,4dm^3
dzielisz przez 36,5 dlatego bo chcesz policzyć ile moli HCl rozpuściłeś w wodzie. Nastepnie wiadome jest ze 1 mol gazu w warunkach normalnych ma objętość 22,4dm^3 więc ilość moli mnożąc przez 22,4 wyliczysz objętośc jaką potrzebujesz rozpuśćić w wodzie
6)
Tytaj to masz procent z liczby
20%z300g
czyli 0,2*300g=60g
7)
obliczmy ile czystej saletry jest w 120g czyli
0,2*120g=24g
nastepnie mozemy policzyć w jakiej wadze 24g bedzie stanowiło 25% czyli
24/x=0,25 (wzór na zawartośc czegoś w czyms czyli cp=(masa substancji co chcemy pliczyć /na mase całości) *100% )
czyli x=96g
i liczymy róznice, czyli ile wody należy odparować 120-96=24g
Pozdro mam nadzieje że pomogłem
Podstaw pod wzór
Cm=m/M*V
m-masa (w tym wypadku to bedzie 35,5g bo 11,2dm^3 to ejst 0,5 mola )
M-masa molowa 71g bo chlor wystepuje w czasteczkach 2 atomowych
v-objetość
2)
d=m/v => m=d*v przeliczamy objetośc alkocholu na mase
Z wzroru na stezenie procentowe obliczmy stezenie jodu
(26,5g/mase alkocholu + 26,5)*100%=cp
3)
znowu przeliczmy objetośc na mase, czyli kożystamy z wzoru m=v*d
i potem procent z liczby czyli 20%=0,2
0,2*masa= zawartośc wodrotlenku
4)
1dm^3 wody to 1000g
0,35=x/1000+x
wyliczasz x i masz mase HCl potrzebnego do rozpuszczenia
nastepnie dzielisz na mase molową HCl (36,5g/mol) i mnożysz przez 22,4dm^3
dzielisz przez 36,5 dlatego bo chcesz policzyć ile moli HCl rozpuściłeś w wodzie. Nastepnie wiadome jest ze 1 mol gazu w warunkach normalnych ma objętość 22,4dm^3 więc ilość moli mnożąc przez 22,4 wyliczysz objętośc jaką potrzebujesz rozpuśćić w wodzie
6)
Tytaj to masz procent z liczby
20%z300g
czyli 0,2*300g=60g
7)
obliczmy ile czystej saletry jest w 120g czyli
0,2*120g=24g
nastepnie mozemy policzyć w jakiej wadze 24g bedzie stanowiło 25% czyli
24/x=0,25 (wzór na zawartośc czegoś w czyms czyli cp=(masa substancji co chcemy pliczyć /na mase całości) *100% )
czyli x=96g
i liczymy róznice, czyli ile wody należy odparować 120-96=24g
Pozdro mam nadzieje że pomogłem