obliczanie objętości
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 23 lut 2009, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
obliczanie objętości
80 cm \(\displaystyle{ ^{3}}\) roztworu wodorotlenku sodu o gęstości = 1,45 g/cm\(\displaystyle{ ^{3}}\) i stężeniu 45% rozcieńczono wodą i otrzymano roztwór o stężeniu 15%. Oblicz, jaką objętość wody dodano do roztworu.
obliczanie objętości
Pozwolisz, ze rozwiążę zadanie na proporcjach:
D:
V=80cm3
d (NaOH)=1,43 g/cm3
d (H2O)= 1 g/cm3
c1= 45%
c2= 15%
m(r-ru)= V*d= 80* 1,43= 114,4 g
45g (NaOH) - 100g (r-ru)
x g(NaOH) - 114,4 g (r-ru)
x= 51,48 g (NaOH)
15g (NaOH) - 100 g (r-ru)
51,48 g (NaOH) - y g (r-ru)
y= 343,2 g (r-ru)
m(H2O)= m (r-ru) - m (NaOH)
m(H2O)= 343,2 g(r-ru) - 114,4 g (NaOH) = 228,8 g (H2O)
V(H2O)= m/d (H2O) = 228,8/1 = 228,8 cm3
W razie pytań- pisz
D:
V=80cm3
d (NaOH)=1,43 g/cm3
d (H2O)= 1 g/cm3
c1= 45%
c2= 15%
m(r-ru)= V*d= 80* 1,43= 114,4 g
45g (NaOH) - 100g (r-ru)
x g(NaOH) - 114,4 g (r-ru)
x= 51,48 g (NaOH)
15g (NaOH) - 100 g (r-ru)
51,48 g (NaOH) - y g (r-ru)
y= 343,2 g (r-ru)
m(H2O)= m (r-ru) - m (NaOH)
m(H2O)= 343,2 g(r-ru) - 114,4 g (NaOH) = 228,8 g (H2O)
V(H2O)= m/d (H2O) = 228,8/1 = 228,8 cm3
W razie pytań- pisz