stężenie molowe - sprawdzenie

jojo15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 10 sty 2008, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: okolice Wrzesni
Podziękował: 18 razy

stężenie molowe - sprawdzenie

Post autor: jojo15 »

224 \(\displaystyle{ dm ^{3}}\) amoniaku odmierzono w warunkach normalnych i rozpuszczono w 400 g wody uzyskując roztwór o gęstości 0,9 \(\displaystyle{ \frac{g}{cm ^{3}}}\). Oblicz stężenie molowe.

Wyszło mi \(\displaystyle{ Cm = \frac{10moli}{633,(3)cm ^{3} }=63,(3)mola}\)
Proszę o sprawdzenie czy wyszedł mi dobry wynik:)
grzesiek_re
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 13 gru 2006, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

stężenie molowe - sprawdzenie

Post autor: grzesiek_re »

Witam mi wyszło inaczej
Kożytałem z wzoru na steżeni procentowe czyli
Cm=m/M*V
podejrzewam ze tez chciałes zniego skorzystac ale popodtsawiałeś nie to co trzeba
na górze ma być masa w g czyli 170g (224 dm^3 to 10 moli. a 1 mol NH3 to 17g 10*17=170g)
na dole masa molowa substancji (czyli 17g/mol) pomnożone przez objętośc 400g +170g=210g
po przeliczeniu na objętość wychodzi mi 233,3cm^3 skorzystałęm z wzoru d=m/v =po przekształceniu=> v=m/d stęzenie wyrazmy w molach na decymetr czyli zamieniamy centymetry szesciene na decymetry czyli 233,3cm^3=0,2333dm^3
cm=170g/(0,2333dm^3*17g/mol)
i mi wyszło 42,86mol/dm^3 nie wiem czy na 100% dobrze ale wydaje mi sie że tak powino być
pozdro
ODPOWIEDZ