Hej!
Mam problem z tym zadaniem :
Oblicz masę siarczanu (VI) amonu, zawierającą tyle atomów co 5 moli siarczanu (VI) potasu.
Obliczyłem masy molowe obydwóch substancji
(NH4)2SO4 = 132g/mol,
K2SO4 = 171g/mol
liczba atomów w 5 molach K2SO4: 35atomów
później: 35 * 6,02 * 10^23 = 210,7 * 10^23
Ale nie wiem co dalej
Mógłby ktoś mnie naprowadzić?
Mole
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Mole
Skąd wziąłeś liczbę atomów?
1 mol \(\displaystyle{ K_{2}SO_{4}}\) to \(\displaystyle{ 6,02 \cdot 10^{23}}\) cząsteczek \(\displaystyle{ K_{2}SO_{4}}\).
Każda cząsteczka składa się z dwóch atomów K, jednego S i czterech O, co w sumie daje siedem atomów, więc aby otrzymać liczbę atomów, należy liczbę cząsteczek pomnożyć x7.
1 mol \(\displaystyle{ K_{2}SO_{4}}\) to \(\displaystyle{ 6,02 \cdot 10^{23}}\) cząsteczek \(\displaystyle{ K_{2}SO_{4}}\).
Każda cząsteczka składa się z dwóch atomów K, jednego S i czterech O, co w sumie daje siedem atomów, więc aby otrzymać liczbę atomów, należy liczbę cząsteczek pomnożyć x7.
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
Mole
Tyle samo atomów - taka sama ilość moli substancji. Nie przeliczaj więc tego na cząsteczki, nie ma sensu;) Z proporcji wylicz ile masz moli siarczanu (VI) potasu, czyli:
masa molowa - 1 mol
5g - x moli
A potem ułóż drugą proporcję sprawdzającą, ile waży tyle moli siarczanu (VI) amonu, czyli:
masa molowa - 1 mol
m - x moli (które otrzymasz z pierwszej proporcji).
No i m jest Twoją odpowiedzią
masa molowa - 1 mol
5g - x moli
A potem ułóż drugą proporcję sprawdzającą, ile waży tyle moli siarczanu (VI) amonu, czyli:
masa molowa - 1 mol
m - x moli (które otrzymasz z pierwszej proporcji).
No i m jest Twoją odpowiedzią