Jaka jest masa gazowego tlenu.....
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 16 lut 2008, o 16:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: augustów
- Podziękował: 32 razy
Jaka jest masa gazowego tlenu.....
Oblicz masę gazowego tlenu zawartą w \(\displaystyle{ 23dm^{3}}\) jeżeli objętość zmierzono w 298 K i pod ciśnieniem 987 hPa.
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
Jaka jest masa gazowego tlenu.....
\(\displaystyle{ pV=nRT\\
\\
n= \frac{pV}{RT} = \frac{987hPa \cdot 23 dm^{3}}{83,1 \frac{hPa \cdot dm^{3}}{mol \cdot K} \cdot 298K} = 0,92 mola\\
\\
1 mol - 32g\\
0,92 mola - m\\
\\
m=29,44 g}\)
\\
n= \frac{pV}{RT} = \frac{987hPa \cdot 23 dm^{3}}{83,1 \frac{hPa \cdot dm^{3}}{mol \cdot K} \cdot 298K} = 0,92 mola\\
\\
1 mol - 32g\\
0,92 mola - m\\
\\
m=29,44 g}\)