Otóż mam oto takie dwa zadania:
Zadanie 1.
Ile atomów siarki znajduje się w 32g siarki?
Rozwiązanie zadania:
\(\displaystyle{ \frac{1 \ atom \ S}{32u}}\)=\(\displaystyle{ \frac{X \ atomów \ S}{32g}}\)
\(\displaystyle{ 1g=6,02*10^{23}u}\)
\(\displaystyle{ \frac{1 \ atom \ S}{32u}}\)=\(\displaystyle{ \frac{X \ atomow \ S}{32*6,02*10^{23}u}}\)
\(\displaystyle{ X \ at.S=\frac{1 \ atom \ S*32*6,02*10^{23}u}{32u}}\)
\(\displaystyle{ X \ at.S=6,02*10^{23}atomow \ siarki}\)
Zadanie 2.
Jaka liczba atomów żelaza znajduje się w sztabce żelaza o masie 1 kg?
Rozwiązanie zadania:
\(\displaystyle{ Dane:}\)
\(\displaystyle{ m= \ 1kg \\
M_{Fe}= \ 56 \frac{g}{mol} \\ \\
Szukane: X \ atomow \ Fe}\)
\(\displaystyle{ 1 \ mol \ Fe \ zawiera \ 6,02*10^{23} \ atomow}\)
\(\displaystyle{ \frac{6,02*10^{23} \ atomow}{X \ at. \ Fe}=\frac{56g}{1000g}}\)
\(\displaystyle{ X \ at. \ Fe=\frac{6,02*10^{23} \ atomow \ Fe*1000g}{56g}}\)
\(\displaystyle{ X \ at. \ Fe=107,5*10^{23} \ atomow \ Fe}\)
I moje pytanie jest takie dlaczego w Zadaniu 1. Masa 1 atomu Siarki podana jest jako 32 u, a w drugim masa podana jest w \(\displaystyle{ \frac{gramach}{mol}}\)? Jeśli to jest jakoś zamienne to mógłbym zadanie 2 wykonać w taki sposób jak w zadaniu 1 i czy mógłbym zadanie 1 wykonać w taki sposób jak w zadaniu 2. Z góry dziękuje za odpowiedź.
[Mol i masa molowa] Zadania z obliczania - proszę o wyjaśnie
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
[Mol i masa molowa] Zadania z obliczania - proszę o wyjaśnie
Masa molowa pierwiastka chemicznego jest równa jego masie atomowej wyrażonej w gramach na mol, więc \(\displaystyle{ 32u}\) zapisujemy jako \(\displaystyle{ 32 \frac{g}{mol}}\) Zadania można rozwiązać w taki sam sposób, bo treść jest podobna (jedynie różne dane).
Odpowiedzi są poprawne. Możesz zadania rozwiązać w prostszy sposób:
1.
Wiadomo, że \(\displaystyle{ 1 mol}\) zawiera \(\displaystyle{ 6,02 \cdot 10^{23}}\) atomów, zaś masa molowa siarki wynosi \(\displaystyle{ 32 \frac{g}{mol}}\).
Można skorzystać ze wzoru: \(\displaystyle{ n= \frac{M}{m}}\), gdzie \(\displaystyle{ n}\) to ilość moli, \(\displaystyle{ m}\) -masa substancji i \(\displaystyle{ M}\) -masa molowa.
\(\displaystyle{ n= \frac{M}{m}\\
m=32g\\
M=32 \frac{g}{mol} \\
\\
n= \frac{32 \frac{g}{mol} }{32g} =1mol}\)
czyli \(\displaystyle{ 6,02 \cdot 10^{23}}\) atomów
2.
\(\displaystyle{ m=1kg=1000g\\
M= 56\frac{g}{mol} \\
n= \frac{1000g}{56\frac{g}{mol}} = \frac{125}{7} mol
\\}\)
czyli \(\displaystyle{ \frac{125}{7} \cdot 6,02 \cdot 10^{23}=107,5\cdot 6,02 \cdot 10^{23}=1,075\cdot 6,02 \cdot 10^{25}}\) atomów
Należy też pamiętać, że w postaci wykładniczej liczba powinna się zawierać w przedziale \(\displaystyle{ [1;10)}\)
Odpowiedzi są poprawne. Możesz zadania rozwiązać w prostszy sposób:
1.
Wiadomo, że \(\displaystyle{ 1 mol}\) zawiera \(\displaystyle{ 6,02 \cdot 10^{23}}\) atomów, zaś masa molowa siarki wynosi \(\displaystyle{ 32 \frac{g}{mol}}\).
Można skorzystać ze wzoru: \(\displaystyle{ n= \frac{M}{m}}\), gdzie \(\displaystyle{ n}\) to ilość moli, \(\displaystyle{ m}\) -masa substancji i \(\displaystyle{ M}\) -masa molowa.
\(\displaystyle{ n= \frac{M}{m}\\
m=32g\\
M=32 \frac{g}{mol} \\
\\
n= \frac{32 \frac{g}{mol} }{32g} =1mol}\)
czyli \(\displaystyle{ 6,02 \cdot 10^{23}}\) atomów
2.
\(\displaystyle{ m=1kg=1000g\\
M= 56\frac{g}{mol} \\
n= \frac{1000g}{56\frac{g}{mol}} = \frac{125}{7} mol
\\}\)
czyli \(\displaystyle{ \frac{125}{7} \cdot 6,02 \cdot 10^{23}=107,5\cdot 6,02 \cdot 10^{23}=1,075\cdot 6,02 \cdot 10^{25}}\) atomów
Należy też pamiętać, że w postaci wykładniczej liczba powinna się zawierać w przedziale \(\displaystyle{ [1;10)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 25 wrz 2009, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 1 raz
[Mol i masa molowa] Zadania z obliczania - proszę o wyjaśnie
Bzdura. Przecież jednostki się nie zgadzają z tego wzoru. Poprawny wzór to:maise pisze:
1.
Wiadomo, że \(\displaystyle{ 1 mol}\) zawiera \(\displaystyle{ 6,02 \cdot 10^{23}}\) atomów, zaś masa molowa siarki wynosi \(\displaystyle{ 32 \frac{g}{mol}}\).
Można skorzystać ze wzoru: \(\displaystyle{ n= \frac{M}{m}}\), gdzie \(\displaystyle{ n}\) to ilość moli, \(\displaystyle{ m}\) -masa substancji i \(\displaystyle{ M}\) -masa molowa.
\(\displaystyle{ n= \frac{m}{M}}\)