Ile \(\displaystyle{ dm^{3}}\)powietrza potrzeba do spalenia 8g magnezu (warunki normalne)? Powietrze zawiera 21% obj. tlenu.
Liczyła i wyszły mi dwa różne wyniki dlatego proszę o pomoc:)
Pozdrawiam:)
obliczenia na podstawie równań reakcji
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
obliczenia na podstawie równań reakcji
\(\displaystyle{ 2Mg + O_2 \rightarrow 2MgO\\
\\
M_{Mg}=24g/mol\\
\\
48g - 22,4dm^3 O_2\\
8g - V_{O_{2}}\\
\\
V_{O_{2}}=3,73dm^3\\
\\
3,73dm^3 - 21\%\\
V_{powietrza} - 100\%\\
\\
V_{powietrza} =17,762 dm^3}\)
\\
M_{Mg}=24g/mol\\
\\
48g - 22,4dm^3 O_2\\
8g - V_{O_{2}}\\
\\
V_{O_{2}}=3,73dm^3\\
\\
3,73dm^3 - 21\%\\
V_{powietrza} - 100\%\\
\\
V_{powietrza} =17,762 dm^3}\)