W 250 cm (sześciennych) roztworu o gęstości 1,05 g/cm(sześciennych) rozpuszczono 15 g soli.
Oblicz stężenie procentowe roztworu.
niestety nie umiem
Obliczanie stężenia.
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
Obliczanie stężenia.
\(\displaystyle{ mr=dV=250cm^3 \cdot 1,05 \frac{g}{cm^{3}} = 262,5g\\
ms=15g\\
\\
cp= \frac{ms \cdot 100\%}{mr} = \frac{15g \cdot 100\%}{262,5g}= 5,7143\%}\)
ms=15g\\
\\
cp= \frac{ms \cdot 100\%}{mr} = \frac{15g \cdot 100\%}{262,5g}= 5,7143\%}\)